Společnost Facebook chce do roku 2020 fungovat pouze na obnovitelné zdroje energie

Americká společnost Facebook usiluje o to, aby na konci roku 2020 běžela výhradně na energii z obnovitelných zdrojů. Také chce do stejného termínu snížit své emise skleníkových plynů o 75 procent. Facebook o svých ekologických cílech informoval v úterní tiskové zprávě.

San Francisco Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook. Ilustrační foto

Facebook. Ilustrační foto | Foto: Joerg Koch | Zdroj: ČTK

„Facebook spotřebuje absolutně obludné množství energie,“ komentoval zprávu technologický web Gizmodo. V loňském roce podle něj spotřeba činila 2,46 milionů megawatthodin, což odpovídá roční spotřebě asi 340 000 amerických domácností. Z celkového objemu šlo 95 procent na napájení datových center.

Facebook uvádí, že už v roce 2017 se dostal na 51procentní pokrytí spotřeby energií z obnovitelných zdrojů, čímž o rok předběhl svůj vlastní cíl z roku 2015. Kalifornská firma si pro svůj provoz nechává stavět množství větrných a solárních elektráren. Loni bylo druhým největším zdrojem energie Facebooku uhlí, které pokrylo 18 procent spotřeby, následováno jádrem a zemním plynem.

Letos se podle Gizmodo tento mix dále převažoval ve prospěch obnovitelných zdrojů a tento trend má pokračovat „vyčištěním" provozu datového centra v Prineville v Oregonu. To má aktuálně na svědomí největší uhlíkovou stopu ze všech center Facebooku, firma však připravuje několik zelených elektráren v Oregonu a Utahu, které mají situaci zlepšit.

Co se týče emisí, loni Facebook vyprodukoval 979 000 tun oxidu uhličitého, uvádí firemní zpráva. Toto množství odpovídá asi 213 000 automobilů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme