Během půl roku zaplatil stát za slevy v dopravě 2,73 miliardy. Nejvíce fakturují České dráhy

Slevy ve veřejné dopravě pro studenty a seniory stály za první půlrok své platnosti 2,73 miliardy korun. Ve čtvrtek to řekla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Nejvíce dostaly České dráhy, a to 1,2 miliardy korun. Ministerstvo předpokládá, že ročně by náklady na slevy měly vyjít na zhruba šest miliard korun. Slevy platí od září loňského roku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Českých drah.

Ilustrační foto | Foto: Jiří Špaček | Zdroj: iROZHLAS.cz

Studenti do 26 let a senioři nad 65 let mohou využívat ve vlacích a autobusech slevu 75 procent z jízdného, kterou loni schválila vláda. Slevy podle dopravců zatím zvýšily počet cestujících o několik procent.

Místo 74 milionů téměř 1,9 miliardy korun. Kolik už stát zaplatil dopravcům za ‚Babišovy slevy‘?

Číst článek

Stát poskytování slev dopravcům kompenzuje. Dosud má ministerstvo dopravy vypočítané náklady na tyto kompenzace do letošního února.

V něm stát dopravcům proplatil přes 417 milionů korun. Zatím nejdražším měsícem byl loňský říjen, kdy kompenzace činily 512 milionů korun. Naopak v prosinci to bylo skoro o 100 milionů korun méně, což bylo zapříčiněno zejména vánočními svátky.

Nejvíce ze všech dopravců vyfakturovaly České dráhy, které dostaly téměř 44 procent z celkových nákladů na kompenzace za šest měsíců. Následovaly Arriva a RegioJet.

Slevy platí na všech vnitrostátních dálkových regionálních autobusových a železničních linkách, v rámci integrovaných dopravních systémů a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. V rámci železniční dopravy platí pouze ve vozech druhé třídy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme