Inflace v lednu překvapila, zpomalila na 1,7 procenta

Zboží a služby v Česku v lednu v meziročním srovnání zdražily o 1,7 procenta. Meziměsíčně se pak inflace zvýšila o 0,7 procenta. Výsledky jsou shodně o zhruba půl procenta lepší, než jaké očekával trh. Ten tak dnes zveřejněná čísla vesměs komentuje jako příjemné překvapení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Odhady analytiků počítaly s růstem 2,2 až 2,9 procenta. Podle ekonoma ING Commercial Banking Vojtěcha Bendy za nižšími skutečnými čísly stojí mimo jiné pomalejší růst nájmů, než se čekalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lednové údaje o inflaci okomentoval na Rádiu Česko ekonom ING Commercial Banking Vojtěch Benda

„Určitou roli sehrál i výrazný pokles přístrojů a spotřebičů pro domácnost. Tržby v prosinci nebyly tak masivní, jak prodejci předpokládali, proto se pokoušeli zboží zbavit formou výprodejů během ledna,“ vysvětlil Benda.

Růst cen v lednu poháněly vedle vyšších nákladů na bydlení také dražší energie - elektřina, voda, plyn a teplo - a v neposlední řadě i potraviny a pohonné hmoty. V následujících měsících Benda předpokládá mírné zrychlování inflace.

„Ceny komodit dále rostou a nelze čekat, že by v nejbližší době začaly pohonné hmoty nebo potraviny zlevňovat, spíše naopak. Je třeba si uvědomit, že každé masivní zlevnění, které tentokrát bylo u elektroniky nad rámec pravidelné sezónnosti, s sebou pak přináší naopak růst cen,“ připomněl ekonom.

Nemyslí si přitom, že by rostoucí ceny mohly ohrozit nastartovaný růst ekonomiky, jak varují někteří experti. Rozhodující totiž podle Bendy bude poptávka po tuzemských výrobcích:

„Nepříjemný vliv to je, ovšem domácí výrobce zajímá především poptávka. Pokud roste poptávka po jejich výrobcích, tak mohou prodávat a projevuje se to i na růstu HDP. Předpokládám, že poptávka po českých výrobcích by měla zůstat relativně robustní v letošním roce.“

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme