Úroda jablek bude letos podprůměrná, hrušek se urodí nejvíc od roku 2015, odhaduje zemědělský ústav

Sklizeň jablek v Česku bude podprůměrná na úrovni 100 564 tun. V porovnání s loňským rokem má klesnout o 27 procent a proti průměru sklizní posledních pěti let by měl propad činit 18 procent. Naopak sklizeň hrušek má meziročně vzrůst o 28 procent na 9500 tun. Byla by tak nejvyšší od roku 2015, kdy činila 10 tisíc tun. Vyplývá to z odhadu k 1. září Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským, řekla v pondělí jeho mluvčí Ivana Kršková.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Kolik se sklidí jablek a hrušek v Česku? | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V poklesu sklizně jablek, která jsou hlavním ovocným druhem, se podle ovocnářů odrazilo především meziroční snížení ploch sadů. Přes zimu sadaři vykáceli 11 procent jabloňových sadů a jejich výměru snížili na 5236 hektarů. Podle ovocnářů to představuje výpadek sklizně asi 10 tisíc tun.

Tisíce mandelinek zničily úrodu zahrádkářům na Strakonicku. Škůdci se přemnožili v teplých oblastech

Číst článek

Sadaři ke kácení přistoupili kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a dlouhodobé ztrátovosti pěstování. „Ovocné stromy na polích nahrazují rentabilnější plodiny, například obiloviny či řepka,“ řekl již dříve předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Loni se v Česku sklidilo nadprůměrných více než 138 tisíc tun jablek.

V nižším výnosu jablek se podle Krškové odrazilo i chladné jarní počasí, které způsobilo poškození malých plůdků a následný silnější propad zejména u skupiny odrůd Jonagold a Red Delicious. „V některých oblastech se vyskytly kroupy a delší periody suchého a velmi teplého počasí,“ uvedla mluvčí k negativním vlivům na úrodu v letošním roce.

Zářijový odhad sklizně podle ústavu potvrdil předchozí odhad k polovině června, který predikoval sklizeň jablek přes 102 tisíc tun.

‚Máme stromy, ale ne meruňky.‘ Úroda je letos pětinová a nedařilo se ani ovocnářům v zahraničí

Číst článek

Na rozdíl od jablek by mohla být úroda hrušní až rekordní. „I přes poškození některých sadů hrušní mrazem a chladem je výnos nadprůměrný, a to díky výraznému nárůstu plodů v dalším období. Poškození chladem bylo nejvíce viditelné u odrůdy Lucasova,“ doplnila Kršková.

Menší úroda jablek u českých sadařů, podobně jako nadúroda, nemá na ceny v českých obchodech zásadní vliv.

Česko je v produkci čerstvého ovoce soběstačné jen z 30 až 40 procent, takže ceny ovoce na pultech obchodů se řídí vývojem trhu a cen v Evropě.

Zásadní vliv na situaci v obchodu s jablky v Česku má Polsko, které je s roční sklizní kolem 4,5 milionu tun největším producentem jablek v Evropě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme