Chránit stromy před mrazíky se chystají například v Zemědělském družstvu Dolany na Náchodsku, kde použijí speciální postřik vody smíchané s glycerolem, který se používá například při výrobě mýdel.
„Připravujeme se na avizovanou vlnu ochlazení. Budeme aplikovat přípravek na přírodní bázi, která zvedne přirozenou odolnost rostliny a dodá jí aktivní látky,“ uvádí vedoucí libinských sadů.
Protože je letošní vegetace ovocných stromů až o měsíc urychlená, mrazy mohou ohrozit všechny ovocné druhy včetně hlavního druhu jabloní, uvedl předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.
V České republice začalo podle zástupců Ovocnářské unie významnější snižování sadů v roce 2014 po zavedení embarga Ruska na dovoz ovoce a zeleniny z Evropské unie.
„Letos, kdo v prosinci přijde, tak vypálí. Dřív to bylo tak, že kdo se v září nenahlásil, tak v prosinci už místo nebylo,“ říká Václav Caletka, majitel pálenice.
Počasí, které nám připadalo dobré, nebylo pro jablka to správné. Úrodu ovlivnilo i vyčerpání některých odrůd po loňské sklizni. A k tomu se přidal i celkový úbytek plodících jabloní.
Menší úroda jablek u českých sadařů, podobně jako nadúroda, nemá na ceny v českých obchodech zásadní vliv. Česko je v produkci čerstvého ovoce soběstačné jen z 30 až 40 procent.
Nemohu vás navádět na nepečené dorty a přitom nezmínit jejich výhody. Těmi jsou na prvním místě rychlá příprava bez předehřívání trouby a vůbec jejího používání.
„Při mnohonásobně vyšších nákladech se to nepodařilo dát do realizačních cen. Pěstitelé na to musí reagovat, protože ztráta je veliká,“ říká o problémech ovocnářů Martin Ludvík.
Likvidujeme jeden a půl hektaru sadu, který tady mohl ještě čtyři pět let dávat ovoce. Bohužel se to na starších plochách přestává vyplácet, říká předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.
Bezpochyby znáte dost způsobů, jak méně jíst. Základní otázkou je: „Budeme dostatečně dlouho a poctivě dodržovat známé zásady a jsou ještě jiné možnosti?“
Jindřišskou věž v Praze chce koupit zatím 16 zájemců, píšou Hospodářské noviny. A léčebné konopí řízení auta podle deníku Právo nebrání. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.
„Ceny za energie jsou v Česku ze zemí EU nejvyšší. Nebudeme na společném trhu konkurenceschopní. Budou se k nám dovážet jablka ze zemí, kde je energie levnější," míní šéf ovocnářů Martin Ludvík.
„Lidé hodně dbají na data spotřeby a berou je jako dogma. Polovina lidí nerozumí pojmu minimální trvanlivost,“ říká Anna Strejcová, zakladatelka organizace Zachraň Jídlo.
V Česku krachuje stále více firem, píšou Hospodářské noviny. A v Česku podle Deníku roste zájem o obor cukrářství, naopak klesá zájem o pekařství. Více si přečtěte ve výběru z médií Radiožurnálu.
Trend se přesto začíná měnit. Stále více Čechů připouští, že dnes už nakupují výrobky a potraviny, které si dříve vyráběli a pěstovali sami doma. Domácí výroba zůstává spíše doménou starších lidí.
V tisku se v pondělí dočtete, že politici sázejí na reklamu na Facebooku. Za poslední rok do ní investoval nejvíc lídr koalice Spolu Petr Fiala z ODS, ze stran pak sociální demokraté, píše deník E15.
Audit Evropské komise, který oficiálně odstartoval v polovině ledna, se týká dotací spojených s ovocnými sady. Brusel prověřuje projekty za celkem 24 milionů korun.
Téměř tři pětiny lidí by při koupi zeleniny a ovoce daly při zachování stejné ceny přednost tvarově perfektním plodům. Jako nejčastější důvod uváděli snadnější krájení či čištění.
„Kněžice se rychle přemisťuje z jednoho hostitele na druhého. Důležitá je proto pravidelná kontrola pěstovaných rostlin,“ vysvětluje mluvčí zemědělského ústavu Ivana Kršková.