Někteří nakladatelé se potýkají s nedostatkem papíru. Hrozí jim až milionové ztráty

Čeští nakladatelé se potýkají s nedostatkem papíru na výrobu knih a musejí kvůli tomu odkládat vydání některých titulů. Hrozí tak, že na vánočním trhu bude méně knih podobně jako loni, letos ovšem z jiného důvodu. Problém je podle nich v celé Evropě a zřejmě souvisí i s čínským trhem. Papír chybí tiskárnám v celém Česku, vyplývá z vyjádření nakladatelů, které oslovila ČTK. Pro velké nakladatele problém znamená výpadek tržeb v řádu milionů korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čtenáři

I přes chybějící se vydavatelství neobávají, že by před Vánoci nabídka knih byla nedostatečná. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Problém pociťuje třeba Euromedia Group, která patří mezi největší firmy podnikající na knižním trhu v Česku. Společnost se potýká s omezenou kapacitou tiskáren, rostoucími cenami papíru i dlouhými dodacími lhůtami po objednání tisku.

„Dokonce u některých titulů dochází i u potvrzených termínů dodání k jejich zpoždění v řádu týdnů až měsíců. Tiskárny hlásí například nedostatek lepenky, z níž se dělají desky knih,“ sdělil Antonín Kočí, ředitel nakladatelství Euromedia Group.

Milionové ztráty

„Máme konkrétně jednu knihu, jejíž prodej se bude pohybovat v desetitisících kusů, a ta přijde na trh o celý měsíc později, než je běžná lhůta tisku černobílé knihy. Jen tento případ pro nás znamená výpadek tržeb v řádu milionů, které neproběhnou letos,“ vysvětlil Kočí.

Nelegální šíření knih devastuje trh. Ten kvůli tomu ročně přichází až o dvě miliardy korun

Číst článek

Doplnil, že Euromedia Group je pro tiskárny velký a důležitý partner a skupina není závislá jen na několika vybraných dodavatelích. „Přesto nejsme schopni letos vydat všechny knihy, které bychom chtěli. Může se stát, že některé úspěšné knihy už do Vánoc nedotiskneme,“ soudí ředitel.

Ulrika Horáková z marketingového oddělení nakladatelství Argo uvedla, že také toto nakladatelství pociťuje, že tiskárny papír nemají. Bude proto posouvat vydání některých titulů naplánovaných na podzim.

Knih bude dostatek

Zároveň se experti neobávají o nedostatek knih na předvánočním trhu. „Myslím, že knížek bude určitě hodně. Kvůli problémům s výrobou jich asi nebude řádově více než v předchozích letech, ale zákazníci se rozhodně bát nemusí, že by kvůli nim Vánoce byly chudší,“ reagoval pro Radiožurnál předseda svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka.

Knihkupci nevidí současnou situaci zcela černě. Problém by nastal, pokud by zavřeli před Vánoci

Číst článek

Knihy podle Vopěnky také budou zdražovat. „Myslím, že se to stane až v další fázi. Ceny na tento podzim jsou zafixované, ale zdražovat se bohužel určitě bude,“ doplnil.

„Informace o nedostatku tiskových papírů se mi jeví jako velmi nepravděpodobná,“ sdělil ČTK Miloš Lešikar z Asociace českého papírenského průmyslu. Soudí, že potřeba grafických papírů má už řadu let klesající tendenci, velký pokles se kvůli snižování potřeby polygrafických podniků projevil v roce 2020.

Albatros stíhá

Lešikar dodal, že velká většina tiskových papírů je v Česku pokrývána dovozem. „Import realizují především velkoobchody papírem, které jistě rády uspokojí jakékoliv požadavky odběratelů a zvýší si prodeje a zisky.“

Termíny se zatím víceméně daří dodržovat dalšímu velkému nakladateli, skupině Albatros Media. „Přestože jsme největším knižním vydavatelem na trhu a tento problém máme násobně vyšší než ostatní vydavatelé, daří se nám naše tituly umístit do tiskáren a získat rozumný termín dodání. Pro naše dodavatele jsme strategický partner, a tak doufáme, že můžeme našim autorům slíbit, že se jejich titul na předvánočním trhu objeví,“ uvedl ředitel knižních nakladatelství Albatros Media Petr Baláš.

ČTK, til Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme