Mezinárodní měnový fond kvůli koronaviru na šest měsíců odpustí splácení dluhu 25 nejchudším zemím

Mezinárodní měnový fond odpustí na šest měsíců splácení dluhu 25 nejchudším členským zemím v rámci svého programu Catastrophe Containment and Relief Trust (CCRT). Tyto země tak budou mít více finančních zdrojů na boj s koronavirem. Oznámila to výkonná ředitelka fondu Kristalina Georgievová.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

Catastrophe Containment and Relief Trust (CCRT) má v současnosti k dispozici zhruba 500 milionů dolarů (12,4 miliardy Kč), včetně nového slibu od Velké Británie, Japonska, Číny, Nizozemska a dalších.

Pandemie bude mít drtivé ekonomické dopady. Půl miliardy lidí by mohlo skončit v chudobě, tvrdí studie

Číst článek

Fond se snaží zvýšit dostupnou částku na 1,4 miliardy dolarů a Georgievová vyzvala další dárcovské země, aby pomohly doplnit CCRT a posílit schopnost Mezinárodního měnového fondu poskytnout úlevu od dluhů pro nejchudší země na dva roky.

Úleva od splácení dluhů se týká 19 afrických zemí, Afghánistánu, Haiti, Nepálu, Šalamounových ostrovů, Tádžikistánu a Jemenu. Z afrických zemí jsou to: Benin, Burkina Faso, Středoafrická republika, Čad, Komory, Kongo, Gambie, Guinea, Guinea-Bissau, Libérie, Madagaskar, Malawi, Mali, Mosambik, Niger, Rwanda, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Sierra Leone a Togo.

Mezinárodní měnový fond v březnu schválil změnu, která umožňuje CCRT poskytnout úlevu od splácení dluhu až na dva roky nejchudším členům, kteří musí bojovat s covid-19, nemocí způsobenou novým koronavirem. Změna umožňuje zemím požádat o pomoc i v případě, že nemoc na ně zatím neměla výrazný dopad.

Předchůdce CCRT byl použit pro Haiti po devastujícím zemětřesení v roce 2010. Po přejmenování na CCRT byl použit v roce 2014 pro země zasažené ebolou, napsala agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme