Liberty Ostrava žádá o prodloužení moratoria, které ji chrání před věřiteli. To současné vyprší ve čtvrtek

Hutní firma Liberty Ostrava požádala soud o prodloužení všeobecného moratoria, které ji chrání před věřiteli a jehož platnost vyprší ve čtvrtek. Soud o žádosti rozhodne prioritně během několika dní. Ve středu to uvedl mluvčí Krajského soudu Ostrava Igor Krajdl.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberty Ostrava

Věřitelé Liberty Steel Ostrava budou do 15. dubna rozhodovat o restrukturalizačním plánu, který jim firma minulý týden předložila | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má delší dobu problémy platit dodavatelům. Výroba ve většině jejich provozů stojí od loňského 22. prosince. Moratorium, které soud vyhlásil loni v prosinci, chrání huť především před insolvenčními návrhy a exekucemi.

Pokles výroby o 60 procent i dva roky splátek. Liberty Ostrava představuje restrukturalizační plán

Číst článek

Minulý měsíc soud jednal o platnosti moratoria poté, co restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl jeho zrušení s tím, že je firma v platební neschopnosti. Soud ale tehdy zjistil, že pro zrušení moratoria nejsou splněny zákonné podmínky.

1300 věřitelů

Mluvčí podniku Kateřina Zajíčková v pondělí uvedla, že firma bude žádat o prodloužení moratoria. Důvodem je i to, že věřitelé budou do 15. dubna rozhodovat o restrukturalizačním plánu, který jim firma minulý týden předložila.

Plán má dvě varianty dalšího postupu. Varianta A vychází z toho, že se Liberty dohodne se společností Tameh Czech, která je jejím dodavatelem energií, jejichž dodávky ale v prosinci zastavila.

Tameh v prosinci skončil v úpadku, který zdůvodnil právě tím, že mu Liberty neplatila. Druhá varianta restrukturalizace Liberty, plán B, počítá s řešením bez Tamehu. Podle soudu má firma více než 1300 věřitelů, kteří budou o plánu hlasovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme