'Ať mají stejné platy jako my.' Německé odbory se postaví za české zaměstnance

Čeští odboráři mají v boji za vyšší mzdy v nadnárodních firmách nového silného spojence. Němečtí odboráři totiž budou usilovat o to, aby měli čeští dělníci stejné platy jako v Německu. S tímto požadavkem podle Hospodářských novin vystoupí na zářijovém sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů.

Praha/Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současný ekonomický model se podle Klimeše vyčerpal. „Pokud chceme vyšší mzdy, potřebujeme jinou ekonomiku, ale i daně a sociální systém,“ tvrdí. (ilustrační foto)

Současný ekonomický model se podle Klimeše vyčerpal. „Pokud chceme vyšší mzdy, potřebujeme jinou ekonomiku, ale i daně a sociální systém,“ tvrdí. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Chceme stejnou odměnu za stejnou práci a rychlejší sjednocování norem v Evropě," řekl Hospodářským novinám šéf německé odborové centrály DGB Reiner Hoffmann.

V českých pobočkách nadnárodních koncernů se tak podle deníku zvýší tlak na růst mezd. „Němečtí odboráři tak volají po zdražení svojí české konkurence. Toto zdražení jim potom dá munici pro jednání o zvyšování jejich vlastních mezd," vysvětlil pro deník analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Mezi nadnárodní koncerny s německým vedením v Česku patří mimo jiné Škoda Auto, Bosch nebo Siemens. Průměrná mzda ve škodovce je asi 42 tisíc korun bez započtení platů managementu, v lednu stoupla o tři procenta. Automobilka ale nepředpokládá, že by se platy zvýšily na stejnou úroveň jako v Německu.

Podle ekonomů oslovených Hospodářskými novinami nicméně nemusí být iniciativa německých odborů pro českou ekonomiku prospěšná.

Firmy by podle listu měly investovat kromě mezd také do nových technologií, aby výrobní linky v Česku byly stejně kvalitní a výkonné jako na západě. Při tlaku na vysoké mzdy by pak mohly firmy začít víc lidskou práci nahrazovat strojovou výrobou, i když tento trend by mohl být pozitivní.

„Vyšší mzdy povedou k nahrazování zaměstnanců stroji nebo přesouvání výroby do zemí s levnější pracovní silou. Oba trendy by nás mohly zbavit syndromu montovny," uvedl pro Hospodářské noviny analytik Michal Skořepa.

sva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme