Kupka: Závazek je snížit deficit nejméně o 70 miliard korun, dohoda musí být v květnu

Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News potvrdil závazek snížit rozpočtový deficit minimálně o 70 miliard korun. Dohoda koalice podle něj musí být na stole v květnu. Návrh musí zahrnovat úspory i daňové změny, uvedl Kupka.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference po jednání tripartity. Martin Kupka, ministr dopravy

Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zatímco ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve mluvil o snížení schodku o 70 miliard, další koaliční strana STAN hovořila o 150 miliardách a Piráti o 140 miliardách korun.

Státní dluh dosáhl rekordní výše. Za první čtvrtletí letošního roku činí 2,997 bilionu korun

Číst článek

„V průběhu května dohoda musí být na stole,“ řekl Kupka. Česko podle něj potřebuje udělat velké změny, zejména co se týče růstu mandatorních výdajů. „Chceme přinést vyvážený návrh, který bude zahrnovat úspory i důležité daňové změny,“ doplnil ministr.

Kupka také řekl, že je pro zjednodušení daňového systému a dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH) namísto současných tří.

O konkrétní podobě sazeb DPH a toho, které položky budou v jaké ze sazeb, se podle ministra musí dále jednat. Kabinet musí přijít s balíčkem, který přinese úspory a zároveň bude únosný pro společnost, míní.

Stanjura navrhuje dvě sazby DPH místo tří. Základní by měla zůstat 21 procent, snížená by byla 14

Číst článek

Místopředseda Sněmovny a první místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček uvedl, že jeho strana by při snižování schodku nešla přes zvyšování daní, ale přes jejich důslednější výběr s pomocí kontrolních hlášení, návrat elektronické evidence tržeb (EET) či například zvýšení kompetencí celní správy a hlídání daňových úniků či vyvádění peněz do zahraničí. Zároveň je podle něj nutné snížit výdaje ve státní sféře.

Konsolidační balíček by měl od příštího roku snížit strukturální deficit, tedy schodek rozpočtu očištěný o vliv hospodářského cyklu, o jedno procento hrubého domácího produktu (HDP), tedy zhruba 70 miliard korun. Loni byl strukturální deficit 2,6 procenta HDP, podle řady ekonomů je v takové výši dlouhodobě neudržitelný. Celkový loňský schodek rozpočtu 360,4 miliardy korun odpovídal 3,6 procenta HDP.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme