Soud vyhlásil moratorium na majetek Vítkovické slévárny. Věřitelům dluží přes 700 milionů korun

Krajský soud v Ostravě vyhlásil ve čtvrtek moratorium na majetek ostravské společnosti Vítkovické slévárny. Vyplývá to z usnesení zveřejněného v Insolvenčním rejstříku. Návrh na vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení podala tento týden sama firma, která je jednou z největších sléváren v Česku. Moratorium je účinné od okamžiku zveřejnění v Insolvenčním rejstříku a trvá do 13. listopadu.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hutnictví a výroba oceli. Roztavený kov se nalévá do odlévací formy

Vítkovické slévárny jsou tradičním výrobcem válců pro válcování kovů, tvarových odlitků z ocelí a litin a odlitků ze slitin mědi. (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Společnost v návrhu uvedla, že se dostala do složité ekonomické situace, která naplňuje znaky úpadku. Za účelem vyřešení své situace připravila ve spolupráci se specializovanými poradci reorganizační plán. Firma uvedla, že u ní věřitelé mají pohledávky za více než 700 milionů korun. Na konci loňského roku měl podnik téměř 300 zaměstnanců.

Že soud vyhlásil na jejich majetek moratorium, to vyplývá z usnesení zveřejnného v Insolvenčním rejstříku.

Státní pojišťovna se stala věřitelem hutní společnosti. Zaplatila za Liberty Ostrava dluh 1,5 miliardy korun

Číst článek

Společnost uvedla, že jakmile získá podporu více než poloviny všech zajištěných i nezajištěných věřitelů, hodlá reorganizační plán předložit insolvenčnímu soudu spolu s insolvenčním návrhem, který bude spojen s návrhem na povolení reorganizace.

Předpokládá, že insolvenční návrh podá během vyhlášeného moratoria. „Účelem moratoria je tak zejména ochrana majetku dlužníka v době hlasování o reorganizačním plánu. Dlužník stanovil svým věřitelům lhůtu pro hlasování o reorganizačním plánu do 13. listopadu 2023,“ uvedla firma.

V připraveném reorganizačním plánu společnost uvedla, že prochází provozní restrukturalizací, kdy uzavírá provoz ztrátové divize slévárny odlitků (DSO).

Dokončit a rozprodat

„Hodlá dokončit zakázky DSO ze zásob a nedokončené výroby DSO a zbytek majetku, který se nachází v DSO, rozprodat,“ uvedla firma. Peníze z rozprodeje tohoto majetku použije pro uspokojení pohledávek věřitelů.

Ve druhé části podniku, divizi slévárny válců, zůstane zachován provoz a firma chce najít investora, který následně do společnosti vstoupí.

Vítkovické slévárny jsou tradičním výrobcem válců pro válcování kovů, tvarových odlitků z ocelí a litin a odlitků ze slitin mědi. Patří k nejvýznamnějším slévárenským společnostem ve střední a východní Evropě ve výrobě válců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme