Kvalita pohonných hmot se v Česku zvyšuje. ČOI hlásí nejlepší výsledky kontrol v historii

Pohonné hmoty na čerpacích stanicích byly v loňském roce nejkvalitnější v historii. Vychází to z dat České obchodní inspekce. Kontrolám nevyhovělo 26 vzorků. I tak ale inspektoři za prohřešky rozdali milionové pokuty.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto.

Čerpací stanice. Ilustrační foto. | Zdroj: Pixabay

Kontroloři celkem loni odebrali 2670 vzorků. Jakostním požadavkům nevyhovělo 26 z nich. Za prohřešky udělila inspekce pokuty v hodnotě přes tři miliony korun a 19krát zakázala prodej víc než 100 tisíc litrů pohonných hmot.

Výroba benzinu a nafty z plastového odpadu? V Polsku možná již příští rok

Číst článek

U benzinu a nafty našli kontroloři shodný počet prohřešků - u každého 12. Jeden nevyhovující vzorek pak našli inspektoři u LPG a u etanolu. I tak je to ale nejlepší výsledek kontrol pohonných hmot v historii.

„Pokud bychom se podívali na historický vývoj, tak v roce 2001, kdy Česká obchodní inspekce začala s kontrolami pohonných hmot, tak 13,5 procenta všech odebraných vzorků skončilo mimo normu. V roce 2015 došlo k výraznému zlepšení na 1,2 procenta. Za rok 2017 jsme na jednom procentu,“ připomíná mluvčí inspekce Jiří Fröhlich, jak to bylo v minulosti.

V posledních letech Česká obchodní inspekce zveřejňuje na svých stránkách všechny pokutované čerpací stanice. Podle dat inspekce patřily mezi nejproblematičtější měsíce v loňském roce březen a červen. V březnu dominovala mezi nejakostními palivy nafta, naopak v červnu benzin. Nejméně nevyhovujících paliv odhalili kontroloři v dubnu a také v říjnu.

Servis pro motoristy

Řidiči na čerpacích stanicích teď natankují levněji než minulý týden. V průměru pohonné hmoty zlevnily o 20 haléřů. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla poprvé po několika týdnech zdražování. Od minulé středy se snížila o 21 haléřů na 30 korun a 73 haléřů za litr.

Nafta, u které cena klesá už druhým týdnem, zlevnila o 19 haléřů na 29 korun a 81 haléřů. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků to způsobil nedávný pokles cen ropy na světových trzích. A analytici mají dobrou zprávu pro řidiče. Pohonné hmoty by měly zlevňovat i dál.

Ropa je nejdražší za dva a půl roku. Cena benzinu půjde nahoru

Číst článek

Praha stále zůstává tím nejdražším místem pro tankování benzinu - řidiči tu za něj zaplatí v průměru 31 korun a 37 haléřů. Nad 31 korunami se i navzdory zlevnění drží ceny benzinu na Vysočině a ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Nafta je nejdražší na Vysočině. Naopak nejlevněji koupí benzin i naftu motoristé v Ústeckém kraji.

Třeba na Slovensku vyjde litr benzinu v přepočtu na průměrných 33 korun a 48 haléřů, je tedy dražší než u nás. Víc zaplatí řidiči i za naftu. Vyšší ceny najdou majitelé aut i na německých čerpacích stanicích. O něco levněji než v Česku je naopak v Rakousku. Jednu až dvě koruny na litr lze proti tuzemsku tradičně ušetřit v Polsku.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme