Pokud projde zvýšení DPH sněmovnou, podraží zboží i služby

Od příštího roku nás možná čeká zdražení téměř všeho. Tedy potravin, služeb, dopravy nebo energie. Poslanci totiž budou opět hlasovat o dalším zvýšení daně z přidané hodnoty. Vládní návrh jim vrátil Senát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Sněmovna má zvýšení daně z přidané hodnoty na programu schůze, která začíná právě dnes. Pokud návrh zákona projde, měly by obě sazby DPH vzrůst. Ta snížená na 15 procent a základní na 21 procent.

Do snížené sazby DPH patří potraviny, léky, energie, služby, doprava, tiskoviny, kulturní činnosti nebo stavební práce. Zdravotní pomůcky a plenky zatím také, ale pokud návrh zákona projde, budou náležet do základní jednadvacetiprocentní sazby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nezařazený poslanec Pavel Bém mluvil na Rádiu Česko ve Světě o deváté o tom, jak bude hlasovat ve sněmovně

Průměrná čtyřčlenná rodina by tak měsíčně musela utratit stovky korun navíc. Dohromady by to mělo do státní kasy přinést dalších 16 miliard ročně.

Vládní návrh o zvýšení daně z přidané hodnoty vrátil sněmovně senát. Koaliční vláda potřebuje k jeho přehlasování nejméně 101 poslanců. Ve sněmovně jich přitom má celkem 100.

Proti je nejen pozice

Opozice, tedy ČSSD, KSČM a většina členů VV budou hlasovat proti vládním návrhům. Poslanec Věcí veřejných Milan Šťovíček už naopak svůj hlas vládní koalici přislíbil.

Vládu podpoří také nezařazený poslanec Pavel Bém, i když se bude podle svých slov zdráhat: „Budu patřit k velmi hlasitým kritikům. Za podstatné považuji, že zvýšení DPH nepovede k nastartování čehokoli, co by mohlo ozdravit hospodářskou ekonomiku v Česku.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Potřebu šetřit na straně státu zdůrazni v Ozvěnách dne analytik ČSOB Petr Dufek

„Vzhledem ke stavu ekonomiky, vzhledem ke stavu příjmů domácností, jejich ochoty utrácet, si myslím, že není doba na zvyšování daní,“ zdůraznil v Ozvěnách dne analytik ČSOB Petr Dufek a připomněl, že letos rekordně klesá spotřeba domácností.

Dufek proto považuje za důležité šetřit na straně státu. „Prostor ještě existuje. Stačí se podívat na vývoj počtu zaměstnanců ve státní správě a dalších státem ovládaných sektorech. Je to o inventarizaci vůbec všech státních rozpočtových a příspěvkových organizací v rámci České republiky, je to možná o přehodnocení spolufinancování evropských fondů, je to možná o financování armády.“

Premiér Petr Nečas (ODS) už dal najevo, že bez schválení klíčových vládních návrhů nebude jeho kabinet pokračovat.

Návrh na zvýšení daně je pro opozici a některé vládní poslance nepřijatelný

Číst článek

Milan Kopp, Alžběta Havlová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme