Na realitním trhu bují obchod s rezervacemi na připravované byty. Překupníci si přijdou až na milion

Čtvrteční vydání deníku E15 informuje o tom, že na realitním trhu bují obchod s rezervacemi na připravované byty. Překupník díky tomu může u jedné nemovitosti získat přes milion korun. Spekulanti podepisují u bytových projektů smlouvy o smlouvě budoucí. U nich ale zaplatí jen rezervační poplatek. Zbytek částky za byt se platí až po dokončení výstavby a spekulanti tak mají čas smlouvy se ziskem přeprodat dalším kupcům.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Příkladem je dvoupokojový byt v Praze Libni. E15 píše, že na konci roku 2016 na něj byla uzavřena smlouva o smlouvě budoucí s cenou 3,1 milionu korun. Letos v červnu smlouvu získal nový majitel, ale s cenou 4,3 milionu.

Prodejce tak získal 1,2 milionu korun. Spekulantům nahrává prudký růst ceny bytů. E15 navíc zjistila, že u některých bytových projektů je možné získat byt jen přes překupníka.

Tichý souhlas

Podle realitních odborníků jsou takové spekulační transakce možné jen s tichým souhlasem developera nebo realitní kanceláře. Velcí developeři se ale spekulacím se smlouvami brání, uvádí E15. Přichází kvůli tomu o peníze.

Situace spekulantů se může zhoršit na podzim kvůli přísnějším pravidlům pro poskytování hypoték. Ty od začátku října zavádí Česká národní banka. Nová pravidla můžou realitní trh přibrzdit.

Barbora Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme