Řecko nestihne splnit závazky, bude potřebovat víc času

Řecko nestihne včas splnit své závazky. Země slíbila, že do roku 2015 bude státní rozpočet nezávislý na mezinárodní finanční pomoci a do roku 2020 refinancuje dluh na finančních trzích. Ve skutečnosti ale bude potřebovat minimálně dva roky navíc. Uvedl to německý deník Süddeutsche Zeitung s odvoláním na vysoce postaveného diplomata Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Někteří experti se domnívají, že řecká vláda bude muset najít až 30 miliard eur. Podle Zdeňka Kudrny z vídeňského Institutu pro výzkum evropské integrace se v Řecku ukazuje stará ekonomická pravda, že k prosperitě se nelze proškrtat.

„Ačkoli se řecká vláda snaží reformovat, snaží se škrtat, tak veškerý efekt těchto škrtů je plně kompenzován tím, že zároveň klesá ekonomika a zároveň klesá výběr daní kvůli tomu, že spousta lidí je nezaměstnaných, méně se obchoduje, méně se tím pádem platí daně, a tím pádem se zvyšují deficity,“ uvedl Kudrna.

Podle Kudrny nicméně stále platí hlavní politické rozhodnutí, že Řecko se padnout nenechá: „V tomto okamžiku jsou tam stále dvě alternativy. Jedna je ta, že Řecko dostane víc času, ta druhá alternativa je, že se škrtne větší část řeckých dluhů. Samozřejmě je ještě možná kombinace těchto dvou řešení.“

Přehrát

00:00 / 00:00

kudrna_recko

Český expert podotkl, že zmíněná částka 30 miliard je stále ještě neoficiální číslo. Neví se ještě přesně, s jakými předpoklady a s jakou konečnou částkou přijdou zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, tedy takzvané trojky. „Takže možná německá média, především ta konzervativní, trošičku předbíhají situaci,“ řekl Kudrna.

Jakákoli dobrá zpráva z Řecka by podle něj uklidnila atmosféru a trochu napomohla vyjednáváním o konečné podobě záchranného fondu ESM a programu Evropské centrální banky na odkup státních dluhopisů zemí v potížích.

Zda prodloužení lhůty pomůže k tomu, aby Řecko své závazky přece jen nakonec splnilo, je podle Kudrny nejisté. „To všechno závisí na ekonomickém vývoji. Ta vyhlídka není nijak zvlášť růžová, nicméně stará pravda je, že ekonomika nemůže klesat věčně a dříve nebo později se i Řecko dostane do bodu, kdy začne přece jen alespoň trošku růst. A v tom bodu, pakliže všechny ty záchranné mechanismy vydrží do té doby, tak od tohoto bodu bude jednodušší celou situaci řešit. Ovšem říci, jak daleko od něho řecká ekonomika v tuto chvíli je, to asi nikdo přesně neumí,“ uvedl.

Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme