Putin hodlá přeorientovat vývoz energií k novým partnerům. Spolupracovat chce s trhy mimo Evropu

Rusko hodlá přeorientovat vývoz svých energetických surovin na perspektivnější partnery, než je Evropská unie, a to na rychle rostoucí trhy v Asii, na Blízkém východě, v Latinské Americe a v Africe, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin v dnešním projevu vysílaném televizí. Rusko se potýká s dopady západních sankcí, které mají Moskvu přimět k ukončení války proti Ukrajině.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Podle Putina místo izolace naopak hodlá rozšiřovat spolupráci se všemi, kdo o to mají zájem | Zdroj: Profimedia

„Evropská unie v podstatě dál spotřebovává naše zboží a služby, ale zadržuje toky mířící opačným směrem (do Ruska). Tak nevyvážená situace nemůže pokračovat věčně. Co máme dělat? Budeme hledat jiné, perspektivnější partnery v aktivně rostoucích regionech světové ekonomiky.

Rusko je stát podporující terorismus, usnesl se polský Sejm. Viní ho i z havárie letadla u Smolensku

Číst článek

To je Asie, Blízký východ, Latinská Amerika, Afrika. Právě na trhy spřátelených zemí přeorientujeme dodávky ruských energetických zdrojů,“ zdůraznil šéf státu během jednání své rady pro strategický rozvoj a národní projekty.

Zavedením sankcí se západní země snažily zatlačit Rusko na periferii světového rozvoje. Ale Rusko se nikdy nenechá izolovat, naopak bude rozšiřovat spolupráci se všemi, kdo o to mají zájem, citovala agentura Reuters šéfa Kremlu.

Růst skoro o čtvrtinu

Podle agentury TASS Putin uvedl, že za devět měsíců letošního roku vývoz ruské ropy do partnerských států vzrostl skoro o čtvrtinu. A bez ohledu na sankce dodávky základních komodit z Ruska do zemí Evropské unie vzrostly o 50 procent.

Celkově ruský vývoz vzrostl o 42 procent a obchodní přebytek se zvýšil v ruský prospěch na 138 miliard dolarů (asi 3,144 bilionu korun), dodal ruský prezident.

Putin podle listu Kommersant očekává, že ruský hrubý domácí produkt letos klesne asi o 2,5 procenta a deficit státního rozpočtu v příštím roce bude činit přibližně dvě procenta hrubého domácího produktu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme