Schodek státního rozpočtu se v září snížil

Schodek státního rozpočtu se ke konci září snížil na 40,5 miliardy korun ze srpnových 50,7 miliardy Kč. Informaci zveřejnilo ministerstvo financí s tím, že za zářijovým zlepšením stojí zejména vyšší výběr daní. Za tři čtvrtletí loňského roku stát hospodařil s deficitem 80 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Podle Davida Marka, hlavního ekonoma společnosti Patria On Line, lze ale očekávat, že se ke konci roku schodek státního rozpočtu výrazně prohloubí, protože stát bude platit za velké investiční akce - jako například stavby silničních obchvatů a podobně.

"Pokud ovšem odhlédneme od tohoto faktoru, je zde poměrně příznivé plnění daňových příjmů, což souvisí s tím, že se ekonomika vyvíjí poněkud příznivěji, než se při sestavování rozpočtu na letošní rok předpokládalo. Zejména u daně z příjmů u právnických osob je plnění daní nadprůměrně dobré," upozornil Marek.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme