Investoři se obávají dopadů krachu Silicon Valley Bank na regionální banky. Používaly ji i české firmy

Krach americké banky Silicon Valley Bank by mohl mít řetězový dopad mimo jiné na americké regionální banky, pokud regulační orgány nenajdou během víkendu kupce, který by ochránil nepojištěné vklady. Obávají se toho někteří vedoucí pracovníci ve finančním sektoru a investoři, napsala v neděli agentura Reuters. Americká ministryně financí Janet Yellenová uvedla, že neuvažuje o rozsáhlé finanční pomoci. Americký bankovní systém je podle ní bezpečný.

Silicon Valley Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silicon Valley Bank

Silicon Valley Bank se specializovala na technologické společnosti podporované rizikovým kapitálem | Foto: Nathan Frandino | Zdroj: Reuters

Banku používaly i některé české start-upy, upozornil server Czechcrunch.cz. Silicon Valley  Bank se specializovala na technologické společnosti podporované rizikovým kapitálem a zástupci těchto firem se obávají ničivého efektu na tento segment po celém světě. Bankrot Silicon Valley Bank se dále projevil na propadu akcií bank.

Největší krach americké banky od roku 2008 by se nemusel přelít na celý trh, míní bankéř

Číst článek

Jedná se o největší bankrot banky ve Spojených státech od roku 2008. Správcem banky byla jmenována Federální společnost pro pojištění vkladů. Ta uvedla, že aktiva banky činí 209 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč) a vklady 175,4 miliardy dolarů.

Federální společnost pro pojištění vkladů se podle obeznámených zdrojů snaží najít jinou banku, která by byla ochotna k fúzi se Silicon Valley Bank. Vzhledem k tomu, že Silicon Valley Bank je šestnáctou největší americkou bankou, seznam potenciálních kupců je krátký.

Regulační úřady by měly podle vedoucích pracovníků ve finančním sektoru nabídnout případnému kupci zvláštní záruky a jiné úlevy.

Obavy o vkladatele

Americká centrální banka a Federální společnost pro pojištění vkladů zvažují vytvoření fondu, který by regulačním orgánům umožnil pokrýt vklady v bankách, které se dostanou do problémů, napsala agentura Bloomberg. Očekávají, že toto opatření by mělo uklidnit vkladatele a zamezit panice.

„Dovolím si jasně říci, že během finanční krize byli zachráněni investoři a vlastníci systémových velkých bank. Reformy, které byly zavedeny, znamenají, že se to nebude opakovat," řekla Yellenová v v rozhovoru s televizí CBS News.

„Máme však obavy o vkladatele a soustředíme se na snahu uspokojit jejich potřeby,“ dodala.

1/1 The FDIC today created the Deposit Insurance National Bank of Santa Clara to protect insured depositors of Silicon Valley Bank, which was closed this morning by state bank regulators in California. 🧵

fdic.gov/news/press-rel…

17:54 – 10. 03. 2023

284 547

„Američané mohou mít důvěru v bezpečnost a spolehlivost našeho bankovního systému,“ řekla dále americká ministryně financí.

Dodala, že regulační orgány chtějí zajistit, aby se krize nerozšířila na další banky. Na otázku, zda by vkladatelé měli být vyplaceni v plné výši, Yellenová odmítla podrobně odpovědět.

Pád firem po světě

Silicon Valley Bank měla odnože v Číně, Dánsku, Německu, Indii, Izraeli a Švédsku. Zakladatelé start-upů varují, že bez zásahu vlády by krach banky mohl vést k pádu těchto firem po celém světě, napsala agentura Bloomberg.

Platební karty Mir, kryptoměny a peníze v sáčku od kuřete. Jak dopadají sankce na Rusy?

Číst článek

Britského ministra financí Jeremyho Hunta vyzvalo prostřednictvím dopisu k zásahu vlády přes 250 šéfů technologických firem. Britská centrální banka usiluje o soudní příkaz k zahájení insolvenčního řízení britské divize Silicon Valley Bank UK. Hunt uvedl, že spolupracuje s premiérem i centrální bankou.

„Tato krize začne v pondělí, a proto vás vyzýváme, abyste jí zabránili hned,“ uvedli zakladatelé a šéfové britských start-upů v dopise. Mezi společnosti uvedené v dopise se řadí například Uncapped, Apian, Pockit a Pivotal Earth.

„Velmi brzy předložíme plány, které zajistí, aby lidé byli schopni dostát svým závazkům ohledně hotovosti a zaplatit své zaměstnance,“ řekl Hunt.

Zopakoval postoj centrální banky, že přítomnost Silicon Valley Bank v Británii je omezená a že neplní funkce, které jsou pro finanční systém kritické.

Firma z Emirátů

Britská vláda se podle listu Financial Times snaží získat nejmenovaného kupce z Blízkého výhodu, aby britskou divizi Silicon Valley Bank převzal. Podle jednoho ze zdrojů se jedná o firmu se sídlem ve Spojených arabských emirátech.

Chystá se prodej pohledávek za půl miliardy z padlé ERB banky. Zázračný výnos nečekám, říká správkyně

Číst článek

Divize Silicon Valley Bank UK měla v pátek, kdy se podle britské centrální banky nacházela v platební neschopnosti, vklady sedm miliard liber (187,1 miliardy Kč).

Ve Spojených státech se v petici na Yellenovou obrátilo 3500 šéfů a zakladatelů technologických start-upů, kteří zastupují 220 000 zaměstnanců. Žádají podporu vkladatelů, kterým hrozí, že v následujících 30 dnech nebudou mít na výplaty.

Petice požaduje silnější regulační dohled a kapitálové požadavky na regionální banky a vyšetření případného zneužití pravomocí nebo špatného řízení“ ze strany vedení Silicon Valley Bank. Varuje, že by mohlo být ohroženo přes 100 000 pracovních míst.

Propad akcií Silicon Valley Bank, který začal ve čtvrtek, se přenesl i na další americké a evropské banky. Podle výpočtu agentury Reuters ztratily americké banky za poslední dva dny na burze přes 100 miliard dolarů a evropské banky přišly o 50 miliard dolarů hodnoty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme