Sklárna Květná ve Strání po 230 letech končí, propustí většinu zaměstnanců. Důvodem je nárůst cen energií

Sklárna, kterou před 230 lety ve Strání na Uherskohradišťsku založil kníže Alois I. z Lichtenštejna, ukončí na konci ledna výrobu ručního skla. Výpověď dostane 85 zaměstnanců.

Strání (Uherskohradišťsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklárna Květná

sklárna Květná | Foto: Veronika Žeravová | Zdroj: Český rozhlas

Ředitel sklárny Květná ve Strání Marek Mikláš oznámil ke konci ledna 2024 konec výroby ručního skla. Důvodem je podle něj nárůst cen energií v minulých letech a snížená konkurenceschopnost sklárny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel sklárny Květná a starosta obce o ukončení výroby a propouštění zaměstnanaců

Společnost Cerva Bohemia, která je majitelem sklárny, loni skončila ve ztrátě převyšující 28 milionů korun. Devadesát procent výrobků sklárna vyváží, a podle Mikláše kvůli vysokým cenám energií nemůže konkurovat. Náklady na energie sklárně od roku 2022 stouply o 14 milionů korun.

Podnik propouští 85 zaměstnanců. Těm nyní běží dvouměsíční výpovědní doba. Podle nezávislého starosty Strání Antonína Popelky jsou sklárny největším zaměstnavatelem v obci a propuštění skláři budou jen těžko shánět práci.

Majitel sklárny uvedl, že by se provoz mohl za rok obnovit. Podmínkou ovšem je zajistit financování pro stavbu automatické linky. 

Tomáš Fránek, Michal Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme