Smartwings loni přibylo cestujících, čistý zisk ale klesl o čtvrtinu. Společnost stále řeší dopady pandemie

Český letecký dopravce Smartwings za loňský rok vykázal čistý zisk 478 milionů korun, což je meziročně o 24 procent méně. Tržby loni více než zdvojnásobil na 19,3 miliardy korun, za rok 2021 to bylo 8,2 miliardy. Provozní zisk před zdaněním dopravci vzrostl oproti předchozímu roku téměř o dvě procenta na 766 milionů korun. Smartwings to v úterý uvedly v tiskové zprávě.

Praha (Aktualizováno: 15:24 17. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing B-737 MAX8 společnosti Smartwings v Mladé Boleslavi v roce 2018.

Společnost Smartwings patří do skupiny Smartwings Group, jejíchž služeb loni podle tiskové zprávy využilo 5,2 milionu cestujících | Foto: Petr Bušta | Zdroj: Český rozhlas

Za poklesem čistého zisku podle Smartwings stojí navýšení nákladových úroků z úvěrů, kterými dopravce zmírňoval dopady pandemie covid-19. Společnost Smartwings patří do skupiny Smartwings Group, jejíchž služeb loni podle tiskové zprávy využilo 5,2 milionu cestujících, v meziročním srovnání více než dvojnásobek. Dalších 849 000 cestujících společnost loni přepravila na palubách svých letadel na letech pro jiné dopravce.

Smartwings mohly odvážet Čechy z Izraele, tvrdil Babiš. ‚Nabídku jsme nedostali,‘ říká resort zahraničí

Číst článek

Smartwings Group v roce 2022 uskutečnila 33 361 letů a letadla přistávala na 213 letištích po celém světě. Podle předsedy představenstva společnosti Smartwings Jiřího Jurána počítají i v letošním roce s kladným výsledkem hospodaření.

„Restrukturalizační proces společnosti je úspěšně naplňován. S kladným hospodářským výsledkem navzdory náročné ekonomické situaci a nepředvídatelným skutečnostem počítáme i v roce 2023, přičemž za tímto účelem realizujeme další opatření a snažíme se budoucí možná rizika diverzifikovat. Za doposud úspěšnou restrukturalizací stojí především zaměstnanci společnosti a zaslouží si uznání a poděkování,“ řekl Jurán.

Smartwings podle tiskové zprávy působí na trhu 26 let a je největší českou leteckou společností patřící do skupiny Smartwings Group. Součástí skupiny jsou také letecké společnosti Smartwings Poland, Smartwings Slovakia a Smartwings Hungary. Flotila Smartwings Group čítá 43 letadel.

Společnost byla letošní prázdniny dominantním dopravcem na pražském letišti. Do poloviny srpna stál český dopravce za 34 procenty všech letů. V zimním letovém řádu nabídnou Smartwings z českých letišť přímá spojení do více než 20 destinací. Z Prahy například do Dubaje, Španělska, na Kanárské ostrovy či nově do turecké Antalye. Od 1. listopadu začnou provozovat přímou linku do Káhiry.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme