Stát dá příspěvek lidem, kteří si dobrovolně sníží úvazek

Stát bude finančně přispívat lidem s nízkými příjmy, kteří se dobrovolně vzdají poloviny svého pracovního úvazku. Místo této poloviny se však dotyční budou muset začít vzdělávat, pracovat v neziskových organizacích nebo třeba v zemědělství. Pilotní projekt, který má přispět ke snížení nezaměstnanosti, schválila večer vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach | Zdroj: ČTK

Příspěvky za dobrovolné zkrácení úvazku budou dostávat lidé v Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach věří, že nový motivační systém v těchto regionech povede ke snížení nezaměstnanosti.

"Je to součást projektu v rámci aktivní politiky zaměstnanosti a v této chvíli by to měly být desítky, možná stovky pracovních míst v letošním roce," uvedl Škromach.

Stínová ministryně práce a sociálních věcí Alena Páralová z ODS ale považuje nový vládní projekt za velmi neefektivní nástroj ke snižování nezaměstnanosti, protože vyplácení státních příspěvků neřeší příčinu vysoké nezaměstnanosti, ale pouze její důsledek.

"Nezaměstnaností postižených regionům by více pomohla výstavba dálnic, rychlostních komunikací a zlepšení podnikatelského prostředí. Projekty jsou administrativně velmi náročné a část peněz daňových poplatníků tak zmizí v administraci těchto projektů a část bude velmi pravděpodobně zneužita," upozornila Páralová.

Do jaké míry se státní příspěvky v praxi opravdu osvědčí, to ukáže čas. Pokud ale vykážou ve všech zmiňovaných krajích dobré výsledky, hodlá je vláda postupně rozšířit na celou republiku.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme