‚Nechejte cestu na úterý.‘ Stávka na německých železnicích ovlivňuje i spoje v Česku

Zaměstnanci německých železnic mezi pondělní pátou a devátou hodinou ranní stávkovali. Protest ovlivňuje provoz na železnici. Cestující musí počítat se zpožděním, ale i rušením spojů. Stávka sousedních dopravců se dotýká i vlaků mezi Německem a Českem. Lidé proto mají cestu odložit na pozdější hodiny nebo na úterý.

Berlín/Praha (Aktualizováno: 10:25 10. 12. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující s dítětem čekající na vlak v německém městě Hanau

Cestující s dítětem čekající na vlak v německém městě Hanau | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

Německé dráhy začaly od pondělní deváté hodiny ranní obnovovat po stávce provoz. Odborová organizace zaměstnanců železnic a dopravy EVG, která zastupují kolem 160 tisíc pracovníků, zahájila výstražnou stávku v pět hodin ráno.

Na řadě německých nádraží se podle televize n-tv už od brzkého rána tvoří velké fronty lidí, kteří se snaží zjistit, jak by se mohli dostat tam, kam potřebují. Z informačních tabulí se to totiž vždy nedozví, většinou jsou plné zpráv o zrušených spojích, některé z nich jsou dokonce zcela prázdné.

Vedle dálkových spojů je podle německých drah zásadně omezen regionální provoz v řadě spolkových zemí, včetně Bavorska. V Norimberku vůbec nefungují příměstské dráhy a v Mnichově jen velmi omezeně.

V nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku jezdí podle Deutsche Bahn regionální vlaky pouze ojediněle. Problémy jsou hlášeny i z Hamburku, Dolního Saska, Bádenska-Württemberska nebo Meklenburska-Předního Pomořanska.

Zpoždění a zrušené spoje v Česku

Stávka v Německu ovlivnila také spoje, které jedou přes hranice. Vlaky mohou nabírat zpoždění nebo nepojedou vůbec. V případě Česka jde především o vlaky typu EuroCity, a to například na severní trase mezi Prahou, Drážďany a Berlínem nebo v západním směru na Mnichov.

Odřeknuty byly konkrétně tři vlaky, a to z Hamburku do Prahy, z Kielu do Prahy a také v opačném směru z Prahy do Kielu. Spoje mezi Prahou a Berlínem pak jezdí z českého hlavního města do Děčína náhradní soupravou, v úseku Děčín - Berlín jsou odřeknuty.

Deutsche Bahn nepřestane jezdit přes Česko. Jen se ho vyplatí objet, uvedl mluvčí

Číst článek

Cestující proto musí hlavně dopoledne počítat s komplikacemi. A cestu by měli podle mluvčího drah Davida Šťáhlavského raději odložit.

„Cestujícím doporučujeme, aby se na území České republiky příliš nespoléhaly na tyto spoje. Pokud jedou do Německa, aby cestu odložily například na pozdější hodiny,“ poradil Šťáhlavský.

K běžnému provozu by se měla podle něj nejrychleji vrátit regionální železniční doprava. Týká se to například spojů na Chebsku nebo mezi Děčínem a Bad Schandau.

Šťáhlavský ale zároveň upozorňuje, že ačkoli stávka oficiálně trvala do devíti hodin ráno, neznamená to, že hned nato se podaří provoz obnovit. S komplikacemi a omezeními musí cestující do Německa počítat celý den.

Deutsche Bahn pak cestujícím, kteří jsou flexibilní, doporučuje, aby cestu ponechali na úterý. Pondělní lístky pro dálkovou dopravu platí až do neděle 16. prosince. Lidé také mají možnost dostat peníze za lístky zpět.

Protože se mnoho lidí rozhodlo cestovat raději autem, objevují se velké zácpy na dálnicích. Jen v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku bylo ráno hlášeno celkem 423 kilometrů ucpaných komunikací nebo pomalu popojíždějících kolon.

Spor o mzdy

Výstražnou stávku vyvolala odborová organizace EVG poté, co se jí nepodařilo s vedením drah vyjednat požadované mzdy. Odboráři chtějí 7,5procentní růst mezd, mají také požadavky ohledně pracovní doby a práce o svátcích.

Šéfové Deutsche Bahn přitom nabízejí 5,1procentní nárůst ve dvou krocích a jednorázovou platbu ve výši 500 eur, tedy 12 917 korun.  Německé dráhy již dříve označily protest za zcela zbytečnou eskalaci.

kso, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme