Švýcarsko letos poprvé doveze více sýra, než kolik ho vyveze. ‚Je to absurdní,‘ stěžují si místní mlékárny

Švýcarsko letos poprvé v historii doveze více sýra, než kolik ho vyveze. V rozhovoru s deníkem Le Temps to řekl šéf mlékárenského svazu Boris Beuret. Kvůli otevření švýcarského trhu s mlékem v posledních letech se podle něj domácí výrobci dostali pod tlak a někteří z nich s produkcí sýra přestali.

Bern Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jídlo (ilustrační foto)

Švýcarsko je po celém světě proslulé vysoce kvalitními druhy sýrů. (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Beuret má za to, že Švýcarsko musí přijmout opatření, aby mohlo i nadále produkovat sýry pro své obyvatele. „Pokud se tak nestane, budeme nakonec (sýry) dovážet, což by bylo ekonomicky, sociálně i ekologicky absurdní,“ řekl.

Švýcarsko je po celém světě proslulé vysoce kvalitními druhy sýrů, jako je gruyère a ementál. Gruyère od malovýrobce ze švýcarského Bernu získal loni, už podruhé, titul nejlepšího sýra na světě v mezinárodní sýrařské soutěži ve Spojených státech.

Sýrařské mistrovství světa se koná každé dva roky ve městě Madison. Vítězný sýr - Gourmino Le Gruyère AOP - získal od hodnotitelů 98,423 bodu ze sta možných. Vyrábí jej Michael Spycher z firmy Mountain Dairy Fritzenhaus. Ve své sýrárně pracuje výhradně s mlékem od 12 místních farmářů, kteří své krávy pasou v okolí pěti kilometrů od výrobny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme