Podíl v Tameh Holding jsme nekoupili. ArcelorMIttal mírní prohlášení polské energofirmy

Polská společnost Tauron ve středu informovala o údajném přijetí nabídky od skupiny ArcelorMIttal na koupi všech akcií společnosti Tameh Holding. ArcelorMIttal ale tato prohlášení mírní a tvrdí, že se na koupi druhé části podílu v energetickém holdingu s Tauronem zatím nedohodl.

Aktualizováno Varšava (Aktualizováno: 10:41 4. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z kotlů Tameh Czech v areálu ostravské huti Liberty

Jeden z kotlů Tameh Czech v areálu ostravské huti Liberty | Zdroj: ČTK

Polská společnost Tauron doručila v úterý společnosti AM Global Holding, která je hlavním akcionářem skupiny ArcelorMittal, prohlášení o přijetí nabídky na koupi všech akcií energofirmy Tameh Holding, informovala polská média.

Stejnou informaci serveru iROZHLAS.cz potvrdil také mluvčí firmy Tauron Łukasz Ciuba.

Čtvrt miliardy. Tameh dluží státní těžební firmě OKD za uhlí, ta má pohledávky pojištěné

Číst článek

„Společnost Tauron se rozhodla uplatnit klauzuli v akcionářské smlouvě, která jí umožňovala prodat svůj podíl ve společnosti Tameh skupině ArcelorMittal. Hlavním důvodem jsou nesplacené závazky, které má huť Liberty Ostrava vůči společnosti Tameh Czech, která působí v rámci společnosti Tameh Holding. To je ostatně důvod, proč česká společnost podala návrh na konkurs,“ vysvětlil mluvčí mateřské společnosti Tamehu.

Jenže skupina ArcelorMittal stanovisko polské energetické firmy ještě během dne mírnila. „ArcelorMittal zpochybňuje prohlášení firmy Tauron, že uplatnila svou prodejní klauzuli. Skupina ArcelorMittal nekoupila žádný podíl Tauronu v Tameh Holding,“ uvedla v prohlášení lucemburská společnost s tím, že hodlá polský Tauron kontaktovat a o celé věci diskutovat.

„Během těchto jednání se ArcelorMittal nebude k této otázce už více vyjadřovat,“ doplnila firma.

Z oparnosti nechtěl stávacjící situaci blíže komentovat ani mluvčí české pobočky Tameh Holding Patrik Schober. „Víme o tom, že tato nabídka byla podána. Víme, že se to děje, ale nebudeme se k tomu více vyjadřovat,“ řekl pouze.

Podle informací zpravodajské stanice TVN24 měly obě firmy oznámit, že dojde k převodu vlastnictví akcií okamžitě, jakmile bude na bankovní účet firmy Tauron připsána dohodnutá částka, která přesahuje tři miliardy českých korun – což se údajně mělo stát do třiceti dní.

Přerušený provoz

Tameh Holding je společným podnikem, v němž mají poloviční podíl firmy Tauron Polska Energia a dvě společnosti skupiny ArcelorMittal (AM Global Holding a ArcelorMittal Poland). Jeho hlavní činností je výroba a prodej elektřiny, vysokopecních plynů a dálkové vytápění.

Čtvrt miliardy. Tameh dluží státní těžební firmě OKD za uhlí, ta má pohledávky pojištěné

Číst článek

Holding vlastní mimo jiné také energofirmu Tameh Czech, která se kvůli finančním problémům dostala před Vánoci do insolvence. Jak už dříve informoval server iROZHLAS.cz, za společností jsou dluhy ve výši čtvrt miliardy, ty ale mohou narůstat s tím, jak bude přibývat pohledávek, kterým vyprší lhůta na jejich splacení.

Energetická firma je naopak věřitelem ostravské huti, která má vůči Tamehu dluh ve výši dvou miliard korun. Provoz huti Liberty, která zaměstnává v Moravskoslezském kraji na 6000 lidí, je na fungování a dodávkách energií české pobočky Tamehu přímo závislý.

Obě společnosti proto před Vánoci utlumily provoz, jejich zaměstnanci zůstávají doma a čekají na rozhodnutí insolvenčního správce, jak v celé věci dále postupovat.

pik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme