TelSource začal prodávat akcie Českého Telecomu

Největší akcionáři Českého Telecomu - Fond národního majetku a TelSource - v pondělí předčasně ukončili dohodu o společném postupu při prodeji akcií firmy. Kvůli smlouvě minulý rok zkrachoval prodej 51procentního podílu státu konsorciu Deutsche Bank a TDC.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Telecom

Český Telecom | Foto: Ceny Thálie

Podle mluvčí Fondu národního majetku Petry Krainové byla smlouva zrušena po vzájemné dohodě. "Účel smlouvy ztratil svůj smysl ve chvíli, kdy se společnost TelSource rozhodla prodat svůj podíl na kapitálovém trhu."

Akcie Českého Telecomu po otevření pražské burzy oslabily zhruba o pět procent a obchodovaly se i za 250 korun. Česká tisková kancelář cituje nejmenovaného předního domácího obchodníka, podle kterého vlastní prodej akcií ještě neběží. Konsorcium zatím prý oslovuje investory. Poptávku vyhodnotí a prodejní cenu stanoví až po několika dnech.

Analytik společnosti Atlantik Finanční trhy Tomáš Gatěk se domnívá, že zrušení smlouvy souvisí s potřebou účastníka konsorcia TelSource, firmy KPN, sehnat rychle finanční prostředky na snižování svého dluhu. "Také společnost Swisscom již dříve oznámila svůj záměr odejít z Českého Telecomu. Forma prodeje pomocí zrychleného úpisu akcií byla zvolena z důvodu pozitivního sentimentu investorů a skutečnosti, že se Fond národního majetku se společností TelSource nedomluvil na podmínkách spolupráce při prodeji."

Rozhodnutí Fondu národního majetku hodnotí Gatěk pozitivně. Pokud by totiž oba akcionáři prodávali společně, zvýšila by se nabídka akcií na trhu a jejich cena by tak klesla. Stát by podle něj přišel o významnou finanční částku.

Akcie Telecomu tak mohou při prodeji podílu minoritního akcionáře TelSource ztratit kolem sedmi procent k ceně 245 korun.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme