Zakázky z miliardového tendru Lesů ČR dostalo 20 firem. Nejvíce kontraktů má Jihozápadní dřevařská

Zakázky z pětimiliardového lesnického tendru státního podniku Lesy České republiky na lesnické práce a prodej dřeva od roku 2024 si rozdělilo 20 firem. Z 59 podepsaných jednotek získala Jihozápadní dřevařská devět kontraktů, 1. písecká lesní a dřevařská jich má osm. Šest kontraktů má firma Lescus Cetkovice. Na jedné jednotce podnik řízení zrušil, protože vybraný dodavatel odmítl uzavřít smlouvu, uvedla ve středu mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dřevo, ilustrační foto

Zakázky z pětimiliardového lesnického tendru si rozdělilo 20 firem (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iRozhlas

Na získaných jednotkách začnou vítězné firmy pracovat od začátku roku 2024. U tří čtvrtin jednotek je kontrakt na pět let, zbylé jsou na kratší dobu. Odhadovaná hodnota služeb a prací v tendru byla 5,2 miliardy korun, objem dřeva k těžbě činil 5,1 milionu metrů krychlových. Soutěžilo se i o obnovu lesa na ploše 8500 hektarů, tedy necelých 2000 hektarů ročně.

Lesníci se dostávají do potíží. Cena dřeva výrazně klesla, blíží se k hranici výrobních nákladů

Číst článek

Loni si zakázky z dvanáctimiliardového tendru 2023+ rozdělilo 21 firem v čele s těžařskou firmou Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 jednotek Uniles získal 16 kontraktů. Na druhém místě skončily se šesti smlouvami firmy Stora Enso Wood Products Ždírec, Lesostavby Frýdek-Místek a skupina PETRA z Hodonína.

Nabídky do tendru 2024+, který zahrnoval zhruba pětinu území spravovaného podnikem, podalo 56 firem po loňských 48 firmách. Firmy celkem podaly 579 nabídek, což představovalo průměr 9,7 nabídky na jednu jednotku. Loni na jednu jednotku připadalo v průměru osm nabídek.

„Vypsali jsme více menších zakázek, a podle počtu nabídek využily příležitost i menší lesnické firmy. To jsme zamýšleli,“ uvedl k tendru generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík. Jednu zrušenou soutěž, která se týká jednotky Luhačovice, bude podnik opakovat.

Tendry byly trojího typu. Na 39 jednotkách, kam spadaly i Luhačovice, byla předmětem soutěže takzvaná komplexní zakázka. Zahrnuje pěstební práce a těžbu dřeva, které si firmy budou i samy prodávat. Na 18 jednotkách budou firmy dělat pouze pěstební práce a těžbu a dřevo si prodá státní podnik. Na zbylých třech jednotkách firmy budou dělat jen pěstební práce a zalesňování.

Sprejování, zalamování větví nebo závory – lesníci chrání mladé stromky před Vánocemi proti krádežím

Číst článek

Každoroční zadávání lesnických prací soukromým firmám je základním nástrojem hospodaření podniku v lesích. Vlastními kapacitami, které jsou především soustředěné v pěti lesních závodech, podnik letos zajišťuje přes 12 procent těžebních prací. Ve vlastní režii firma letos obchoduje téměř 40 procent vytěženého dřeva.

Lesy ČR za první tři čtvrtletí vykázaly pokles hrubého zisku o 37 procent na 4,63 miliardy korun ze 7,39 miliardy ve stejném období loni. Hlavním důvodem poklesu zisku bylo snížení těžby dřeva po odeznění kůrovcové kalamity.

Částečně se projevil pokles cen dříví ve třetím čtvrtletí. Za leden až září těžba dřeva Lesům ČR meziročně klesla o 24 procent na 5,6 milionu metrů krychlových.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme