Trhy se bojí arabského jara v Rusku, dopad by pocítila i Evropa

Ruský akciový trh má za sebou nejhorší týden za poslední tři měsíce. Rubl oslabil a riziko, že země nebude schopná splácet své závazky, podle trhu prudce roste. Investoři tak zareagovali na sérii protestů proti údajně zmanipulovaným volbám. Množí se totiž spekulace, že by Rusko mohlo zažít své vlastní arabské jaro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Moskvě se na demonstraci sešly desetitisíce lidí.

V Moskvě se na demonstraci sešly desetitisíce lidí. | Zdroj: Reuters

Analytik Citibanky Andrej Kuzněcov tvrdí, že Rusko bude i nadále pod tlakem. Trh si podle něj teprve teď uvědomil, jak velké riziko představuje to, jak se dělá vysoká politika v Rusku.

Ruské burzy ovšem dnes po ránu posilovaly. Podle ekonoma společnosti Patria Davida Marka tak příznivě hodnotí poklidný průběh protestů. „Nemělo by to probíhat způsobem jako v arabských zemích, prozatím je to záležitost relativně civilizovaná a to finanční trhy uklidňuje,“ soudí Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom společnosti Patria David Marek na Rádiu Česko

Ekonom Patria si nemyslí, že by si trhy až do prvních protestů Ruska nevšímaly. „Politické klima v Rusku je zohledněno v cenách ruských akcií a v kursu rublu. Rusko je rizikové, právě kvůli politice je tu speciální cenová přirážka,“ řekl Marek. Do cen ropy, plynu a dalších komodit, které Rusko vyváží, se prý ale politická situace nepromítne.

„Klíčovým faktorem je spíše obava z poklesu poptávky z důvodu recese v eurozóně, případně v jiných zemích světa,“ uvedl Marek. Zhoršená situace v Rusku by ale podle něj Evropu stejně citelně zasáhla.

„Pokud by k současným problémům ještě začaly zamrzat vývozní trhy, na které spoléhá řada zemí eurozóny v čele s Německem, pak by to bylo dodatečným břemenem. Vidíme, že USA balancují na hraně stagnace, Čína hlásí zpomalování a pokud by se přidalo i Rusko, byla by to další z negativních informací pro eurozónu,“ varoval David Marek.

Igor Maňour, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme