Tržby obchodníků po 18 měsících v listopadu vzrostly. Pomohly pohonné hmoty i nepotravinářské zboží

Tržby v maloobchodě v Česku loni v listopadu poprvé po 18 měsících poklesu meziročně vzrostly. Zvýšily se o 0,9 procenta. Proti předchozímu měsíci byly vyšší o procento. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Tržby v maloobchodě v Česku loni v listopadu poprvé po 18 měsících poklesu meziročně vzrostly (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Na zvýšení se podílel prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot. I nadále však pokračoval pokles tržeb za prodej potravin,“ uvedla k meziročnímu vývoji vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Tržby za pohonné hmoty meziročně vzrostly o 3,7 procenta, za nepotravinářské zboží o 1,3 procenta. Za potraviny naopak obchodníci utržili o 0,7 procenta méně než v listopadu 2022. Celkové číslo nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel. Tržby za ně se v listopadu meziročně zvýšily o 4,7 procenta, meziměsíčně pak o 0,8 procenta.

Propad maloobchodních tržeb není jen o krachu malé prodejny v sousedství

Číst článek

Specializované prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím utržily meziročně bezmála o deset procent více.

V drogeriích vzrostly tržby o 7,2 procenta, v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením o 6,6 procenta a tržby za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci se zvýšily o 0,3 procenta. Prodejnám s výrobky pro domácnost naopak klesly tržby o 6,5 procenta a obchodníci s oděvy a obuví si pohoršili o 6,2 procenta.

„Tržby ve specializovaných prodejnách potravin se snížily o 1,4 procenta a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 0,7 procenta. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 9,3 procenta,“ uvedli statistici. Internetové a zásilkové obchody utržily v listopadu meziročně víc o 5,6 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme