V Německu svitla naděje na ukončení stávky zaměstnanců veřejné správy

Pracovníci veřejné správy už čtvrtý týden na západě země protestují proti prodloužení pracovní doby na 40 hodin týdně. Včera se zástupci zaměstnavatelů a odborového svazu Ver.di dopracovali k možnému řešení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

komunální odpad

komunální odpad | Foto: Jan Rosenauer

Bylo už také pomalu načase, protože nervy mnoha obyvatel Bádenska-Württemberska nebo Dolního Saska začaly přetékat stejně, jako bezmála měsíc nevyvezené popelnice. Právě protesty zaměstnanců komunálních služeb pociťují lidé nejvíc.

Po sedmihodinovém pondělním jednání se začala rýsovat dohoda spočívající v délce pracovní doby odstupňované podle věku zaměstnance. Jinými slovy mladí by pracovali více a staří méně. Právě tento systém vyjednali odboráři už loni na podzim pro 25.000 zaměstnanců univerzitních klinik na jihozápadě Německa.

Dnes mají jednání dál pokračovat. Odborový svaz Ver.di dopředu pohrozil, že pokud se nedospěje k dohodě, protesty dál zesílí.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme