Video z paluby otřáslo akciemi United Airlines. Na chvíli klesly o stovky milionů dolarů

Zranit pasažéra v letadle a pak ho násilím vyvést se americké aerolince United Airlines nevyplatilo. Video, jak letištní personál táhne muže na palubě letadla, vyvolalo na sociálních sítích rozhořčené reakce. Kromě toho se hodnota společnosti kvůli pádu akcií snížila v jednu chvíli až o 800 milionů dolarů, v přepočtu tedy asi o 20 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z letadla ho vyvlekli cestujícího násilím. Několik pasažérů si celý incident natočilo.

Z letadla ho vyvlekli cestujícího násilím. Několik pasažérů si celý incident natočilo. | Foto: reprofoto Youtube

Společnost United Airlines prodala na let z Chicaga do Louisville více letenek, než měla sedadel v letadle. Pasažérům tak nabízela finanční odškodnění za to, že někteří z nich svůj let odloží.

Protože k tomu ale nikdo nepřistoupil, vybrali čtyři pasažéry. Jednoho z nich, údajné lékaře, pak násilně odvlekl letištní personál z letadla. Celý incident natočili spolucestující.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyvlekli pasažéra, následoval pád akcií. Hodnota United Airlines klesla v jednu chvíli o stovky milionů dolarů. Téma pro Barboru Kladivovou

Podle Edy Kauby, kreativního ředitele společnosti Havas, i tady platí, že i špatná reklama je reklama. Společnost ale podle něj nezvládla krizovou komunikaci a hrozí podle něj chvilkový odliv cestujících.

„United Airlines teď dostanou příležitost, aby osvětlili, že to, co se stalo, nemá nic společného s jejich aerolinkami, ale že za to mohl letištní personál. Může ale nastat ten efekt, že mnoho cestujících je bude bojkotovat. Řeknou si, že je potrestají za to, jak se chovally,“ přibližuje Kauba.

Aerolinky na pranýři. Ochranka vyvlekla cestujícího z letadla, potřebovala místo pro jinou posádku

Číst článek

S tím ale analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík nesouhlasí, incident navíc podle něj neodradí ani investory. „Investoři nikdy nekoukají na takovéto incidenty, ale dlouhodobě koukají na schopnost firmy generovat peníze. Pochybuji, že by si někdo odhlašoval letenky poté, co bylo zveřejněno toto video,“ dodává Menčík.

Akcie zareagovaly jen krátkodobě. Z nejhlubšího propadu se dostaly už během úterý a ve středu by podle analytiků mohly dotáhnout ztráty vůči ostatním leteckým společnostem, kterým se na rozdíl od United Airlines dařilo.

Zisk aerolinek United Airlines je každým rokem okolo dvou miliard dolarů. Podobný pád zažila v říjnu loňského roku i společnost Samsung, a to kvůli vadným bateriím v telefonu Galaxy Note 7. Během jediného dne ztratily akcie osm procent a hodnota firmy se tak snížila o 19 miliard dolarů.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme