Vodka v Rusku rekordně zdraží, nejlacinější láhev má stát 107 korun

Milovníci vodky v Rusku budou od nového roku muset sáhnout hlouběji do kapsy. Podle ruského tisku se znovu zvedne minimální cena tohoto nápoje, a to víc než o třetinu. Za poslední roky je to už poněkolikáté, co se tamní vláda chystá k podobnému kroku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Podle plánů regulačního úřad, jehož návrhy zatím vláda vždy schválila, má stát nejlacinější půllitrová láhev v přepočtu nejméně 107 korun, tedy skoro o 30 korun víc než dosud.

Jde o zatím největší zdražení alkoholu od začátku roku 2010, kdy vláda začala minimální cenu určovat.

Cílem tohoto opatření je snížit spotřebu alkoholu, která představuje v Rusku vážný zdravotní a společenský problém. Zvyšováním cen přibývají i peníze ve státním rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vodka v Rusku od ledna rekordně podraží. Důvody objasnila zpravodajka Radiožurnálu Lenka Kabrhelová

Odborníci ale varují, že řada chudých Rusů místo toho přesedlá na nelegální pálenky, které jsou pro jejich zdraví ještě nebezpečnější. Současné zdražování se podle některých názorů možná zákazníků ani příliš nedotkne, protože mnozí tento přestup už dávno uskutečnili.

Tato praxe má fatální důsledky, podle ruských médií ročně zemře na otravu nekvalitním alkoholem na 30 tisíc lidí.

Veřejnost má také ještě v paměti neúspěch Gorbačovovy kampaně v polovině 80. let, známé jako takzvaný suchý zákon. Dramatické omezení prodeje alkoholu tehdy vůbec nevedlo ke snížení spotřeby, ale spíš ke zničení popularity stranického lídra.

Teď ruská vláda ujišťuje, že se jí daří dosahovat kýžených výsledků. Od zavedení minimálních cen vodky prý například produkce samohonky klesla o třetinu. Současně s ekonomickými pákami úřady zavádějí další opatření, zkracuje se třeba doba prodeje alkoholu, omezuje se počet prodejních míst a podobně.

Ondřej Himmer, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme