Zateplování domů je potřeba. V dekarbonizaci by nám mohlo být inspirací už i Polsko, říká Sedlák

Ministerstvo životního prostředí si i přes kritiku dál stojí za programem dotací na zateplování Oprav dům po babičce. Na dotaz Českého rozhlasu potvrdilo, že žádné výraznější změny neplánuje. Program vyvolal kritiku mimo jiné kvůli objemu prostředků, které chce ministerstvo vyhradit z evropských peněz. „Můžeme to otočit i pozitivně, pozornost pro potřebné opravy budov je nyní vysoká,“ říká poradce ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL) Martin Sedlák.

Bruselské chlebíčky Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Co bude muset Česko udělat, aby dostálo závazkům pro zvyšování energetické účinnosti budov?

Co bude muset Česko udělat, aby dostálo závazkům pro zvyšování energetické účinnosti budov? | Zdroj: Český rozhlas, Český rozhlas

Českou republiku tlačí k úsporám ve spotřebě realita vysokých cen elektřiny a zemního plynu i evropské a mezinárodní závazky v dekarbonizaci energetiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý díl Bruselských chlebíčků

Právě na to ministerstvo reaguje, vysvětluje programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák, který nyní působí jako Hladíkův poradce a který byl hostem nové epizody Bruselských chlebíčků.

„Volalo se po tom, aby stát podpořil domácnosti ve schopnosti odolávat nárůstu cen energií. Zateplování budov a další součásti v podobně instalace obnovitelných zdrojů jsou tím základním opatřením, kterým podobným hrozbám čelíme do budoucna,“ řekl v podcastu Sedlák.

Podle něj kritici programu z řad současných i bývalých politiků na tento kontext zapomněli.

Odchody Komisařů za kariérou nejsou neobvyklé. Von der Leyenovou mohou paradoxně posílit, říká Zachová

Číst článek

Sedlák program obhajuje i proto, že podmínky pro získání prostředků na renovaci domu jsou přísné, podmínkou je komplexní modernizace až na energetickou třídu B, tedy druhou nejvyšší.

„Už jsme zaznamenali dokonce i hlasy, zda to ministerstvo nechce zmírnit, protože požadavky jsou přísné. Zatím se podobným směrem ubírat nebudeme,“ dodal Sedlák.

Jaký reálný dopad na úspory energií ministerstvo očekává? Kolik podobných programů bude do budoucna ještě potřeba, aby Česko splnilo své závazky pro zvyšování energetické účinnosti budov?

A proč by se Česko na cestě k dekarbonizaci energetiky mohlo paradoxně inspirovat v sousedním Polsku, které je největším znečišťovatelem ovzduší v Unii? Témata pro novou epizodu podcastu z unijního prostředí Bruselské chlebíčky.  

Viktor Daněk, agf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme