Mimopražští rodiče dají na kroužky v průměru 1 400 korun na dítě, v Praze ještě o 1 100 korun více

Začátek školního roku znamená pro rodiče extra výdaje nejen na školní sešity a družinu, ale i třeba na kroužky. Letos za ně mimopražské domácnosti dají z rodinného rozpočtu stejně jako loni, tedy zhruba 1400 korun na dítě. Pražským rodičům ale výdaje na volnočasové aktivity stouply, a to výrazně. Ukazují to nejnovější data společnosti PAQ Research pro projekt Českého rozhlasu Život k nezaplacení.

Život k nezaplacení Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti na atletické dráze

Ceny kroužků v Praze narostly, rodiče si je ale zde mohou stále dovolit (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Pražští rodiče z výzkumu, kterého se pravidelně účastní celkem 1600 domácností, utratí průměrně 2500 korun za dítě. To je o 900 korun víc než loni. Spoluautor studie, sociolog Daniel Prokop vidí za tím rozdílem v regionech a v Praze dvě příčiny.

„V Praze pravděpodobně narostla více cena nabídky volnočasových kurzů a zároveň mají stále lepší kupní sílu, většina lidí zde nedošla do bodu, kdy výdaje omezuje. V regionech buď lidé museli začít snižovat své výdaje kvůli růstu nákladů na energie a další věci, nebo se samotná cena kroužků tolik nezvedla,“ uvádí Prokop.

Benzin v Česku už stojí více než čtyřicet korun na litr. Podle údajů společnosti CCS rostla také cena nafty

Číst článek

Že v Praze ceny kroužků i letos výrazně narostly, potvrzuje čtyřnásobná matka Kateřina Franc: „Všechny kroužky, které naše děti navštěvují, jsou letos dražší. Chodí na atletiku a na výtvarku a zdražily o 30 procent. Opravdu jsme zvažovali, jestli na ně budou moct ještě dál chodit.“

Regiony šetří

Oproti tomu se v regionech drží loňské ceny, potvrzují to oslovené asociace. Zatímco loni výrazně zdražovaly kvůli energiím a inflaci všichni, letos prý už jen nepatrně, pokud vůbec. A to jen tam, kde stoupl nájem.

Ceny kroužků proto prý zůstávají skoro stejné jako loni ve druhém pololetí, tvrdí to třeba Český atletický svaz, taky gymnastická federace nebo Domy dětí a mládeže.

Průměrné výdaje na vzdělávání a aktivity dítěte | Zdroj: PAQ Research

I předsedkyně Asociace jazykových škol Marcela Hergesselová říká, že v chudších regionech rodiče na kroužcích šetří víc: „Domníváme se, že v regionech, kde není taková finanční síla jako v Praze, omezují rodiče kroužky, přestože se jejich cena nezvýšila. Nemají na ně ani za loňské ceny.“

Z toho důvodu třeba letos v Mostě vůbec neotevřely jazykové kurzy pro děti. V Praze, kde nepatrně zdražily, takový problém nemají. A to se podle zjištění projektu Život k nezaplacení týká i třeba Brna. Podle ředitele firmy Kroužky Jakuba Reindla hrají roli i další faktory. Například to, na kolik kroužků dítě chodí či nabídka v místě bydliště nebo dopravní dostupnost.

„V regionech, obzvlášť v menších městech, chybí nabídka kroužků, protože nejsou lidi, kteří by je vedli. A pro rodiče je i těžké zajistit pro děti nějaký transport na vzdálenější kroužky, kdežto Praha umožňuje rodičům nechat tam děti dojet samotné,“ říká.

Výrazně šetří na vybavení aktivitách dítěte | Zdroj: PAQ Research

Iva Vokurková, epo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme