Autor

Jaroslav Mareš

Na vlnách Českého rozhlasu Region se objevuji jako zprávař. Příprava a čtení zpráv je pro mě návrat k mým pracovním začátkům. Vrátil jsem se do rozhlasu po deseti letech strávených postupně v několika televizních stanicích jako redaktor, dramaturg a editor a musím říct, že návrat za mikrofon je velmi příjemný. Do práce si chodím odpočinout, protože doma mám tři velmi živé děti. Vystudoval jsem žurnalistiku a informační studia na UK.

Film, co mne pořád baví: Cokoliv od Monty Pythonů, Pierra Richarda a Petera Sellerse a samozřejmě seriál M.A.S.H.

Hudba, kterou mám rád: Hrdě se počítám mezi ty, kdo se stále nesmířili s tím, že zemřel Freddie Mercury. Skvělí jsou pro mě i R.E.M., Sting, Bryan Adams, Cardigans, The Corrs, Moby, Jenny Berggren, Lenny Kravitz, Simon and Garfunkel a ještě spousta dalších.

Kniha, u níž nikdy neusnu: V poslední době se snažím vyhledávat knihy, u kterých naopak spokojeně usnout lze. Má nejoblíbenější je Saturnin, už jen proto, že ve skutečnosti nejde o humoristický román, ale o návod k životu.

Motto: Uvnitř zeměkoule je ještě jedna větší.

RSS autora

Články autora

|Markéta Kaclová, Lenka Rákosová, Jaroslav Mareš |Zprávy z domova

Na Praze 2 shořela ústředna Telecomu

Pražští hasiči v poledne likvidovali požár telefonní ústředny v centru města. Oheň v Blanické ulici poničil rozvodnu za sto miliónů korun, na kterou je napojeno víc než dvacet tisíc telefonních linek. Při požáru se lehce zranili tři hasiči. Na území Prahy propojeném s ústřednou v Blanické ulici nelze telefonovat na pevné linky, nedovolali jsme se ani na krizové linky. Postižených je zřejmě na 22 tisíc zákazníků.

|Markéta Kaclová, Jaroslav Mareš |Ekonomika

Temelín odkládá některé testy

Obsluha prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín odloží kvůli problémům s armaturami německé výroby v nejaderné části některé plánované testy. Oprava armatur by mohla znamenat určité prodloužení nynější etapy spouštění, ale to nezpůsobí žádné finanční ztráty.

|Jaroslav Mareš, Jiří Kratochvíl |Zprávy z domova

Rozvadovští celníci zadrželi 2 kilogramy marihuany

Zásilku marihuany vážící téměř 2 kilogramy zachytili celníci na hraničním přechodu Rozvadov-dálnice. V linkovém autobusu Rotterdam - Brno se drogu pokusil na naše území propašovat 28letý holandský státní příslušník. Podrobnosti Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu uvedla mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová.

|Markéta Kaclová, Pavel Novák, Jaroslav Mareš, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

V německé krmné směsi byla kontaminovaná moučka

V Německu narůstá skandál kolem krmné rybí moučky semleté mimo jiné i z mořských garnátů kontaminovaných zakázanými antibiotiky, a kolem dobytka, krmeného touto moučkou. Ten byl mimo jiné vyvezena i do Česka. Pravicová opozice požaduje odstoupení ministryně na ochranu spotřebitelů Künastové. Její úřad totiž dva týdny nereagoval na dopis z Nizozemí, který varoval před použitím rybí moučky. Do ní byly totiž rozemlety i holandské krevetky kontaminované chloramfenykolem, jehož výskyt v potravinách v Evropské unii je zakázán od roku 1994.

|Petr Voldán, Marika Táborská, Jaroslav Mareš, Martin Drtina |Zprávy z domova

Firma, které vláda prodala ruský dluh, je prý spojena s bin Ládinem

S tímto tvrzením přišel ruský týdeník Novaja gazeta v článku nazvaném Rusko dluží bin Ládinovi. Česká firma Falkon Capital, které Zemanova vláda prodala ruský dluh za 580 milionů dolarů, je podle listu přímo spojena s hledaným teroristou Usámou bin Ládinem. Je údajně dceřinou společností Saudi Binladin Group. Informace ruského týdeníku rozhodně popřel premiér Miloš Zeman i prezident Falkon Capital Jozef Čimbora. Ministr financí Jiří Rusnok je považuje za absurdní; ministr vnitra Stanislav Gross zprávu nechá prověřit.

|Milan Kopp, Jaroslav Mareš |Zprávy z domova

Václav Havel hospitalizován

Prezident Václav Havel byl v pondělí vpodvečer převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. Prezident měl odpoledne potíže s dýcháním. Jak řekl Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl, u Václava Havla došlo odpoledne po odjezdu polského prezidenta Aleksandra Kwašniewského ke zhoršování dušnosti.

|Markéta Kaclová, Jaroslav Mareš |Zprávy z domova

Temelín byl několik hodin opět mimo provoz

Reaktor prvního bloku temelínské jaderné elektrárny byl od rána opět mimo provoz. Řídící systém odstavil během jedné z plánovaných zkoušek reaktor. Technici při testu zastavili jedno ze dvou čerpadel. Řídící systém měl snížit výkon reaktoru na polovinu, místo toho ale celý reaktor odstavil.

|Markéta Kaclová, Jaroslav Mareš |Zprávy z domova

Zeman se Brezinovi omlouvat nemusí

Premiér Miloš Zeman se nemusí novináři Ivanu Brezinovi omluvit ani mu zaplatit třistatisícové odškodné za to, že ho obvinil z korupce. Pražský vrchní soud dnes toto rozhodnutí soudu prvního stupně zrušil, a naopak Brezinovi uložil, aby Zemanovi zaplatil náklady řízení ve výši zhruba 20 tisíc korun.

|Markéta Kaclová, Jaroslav Mareš |Zprávy z domova

Unie svobody vrátí sporné dary

Unie svobody vrátí dva sporné sponzorské dary ve výši 120 tisíc korun. Peníze jí věnovaly firmy, které od obecních zastupitelů za Unii svobody získaly veřejné zakázky. Ještě tento týden pošle zpátky 100 tisíc společnosti Mane, která se podílí na přestavbě českobudějovického zimního stadiónu, a 20 tisíc firmě Dopravní stavby holding.

|Markéta Kaclová, Jaroslav Mareš |Zprávy z domova

Z eBanky v Ústí si neznámý odnesl milión

Více než milión korun si ráno odnesl z pobočky eBanky v Ústí nad Labem zatím neznámý lupič. Muž pracovnici banky vyhrožoval, že pokud mu peníze nevydá, odpálí nálož v balíčku, který do banky přinesl. Přivolaní pyrotechnici ale v balíčku žádnou výbušninu nenašli. Podle původních infromací muž pokladní pouze vyhrožoval.

|Milan Kopp, Jaroslav Mareš |Zprávy z domova

Martin Kindernay staví nové studio

Majitel společnosti RTV Galaxie Martin Kindernay buduje na královéhradeckém vojenském letišti nové televizní studio, které by mělo zajišťovat vysílání televize TV3. Studio by mělo začít vysílat 5. prosince, kdy končí třicetidenní lhůta, na kterou Kindernay vysílání začátkem listopadu přerušil.

|Marika Táborská, Jaroslav Mareš |Zprávy z domova

Tvrdík zaujímá razantnější postoj k Aeru

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík bude žádat po Aeru Vodochody prodloužení roční záruční doby na některé součásti bitevníků L-159. Na některých systémech externích dodavatelů se opakovaně vyskytují závady, kvůli kterým mají letouny od včerejška zakázané starty. O budoucnosti projektu L-159 bude Tvrdík v pátek jednat na základně v Čáslavi s prezidentem Aera Antonínem Jakubšem.

|Markéta Kaclová, Jaroslav Mareš |Zprávy z domova

Balvín se dnes stává generálním ředitelem ČT

Generální ředitel České televize Jiří Balvín dnes podepsal manažerskou smlouvu s Radou ČT. Tím se oficiálně stává generálním ředitelem České televize. Jeho prvním úkolem bude sestavit rozpočet televize na příští rok. Jeden návrh dal radě už před týdnem, s nesouhlasem se však setkal jeho záměr hospodařit se schodkem a vyčerpat v příštím roce celý rezervní fond.

|Marika Táborská, Jaroslav Mareš |Zprávy z domova

Vrtulníky z kbelské základny mohou znovu vzlétnout

Vojenské vrtulníky ze základny dopravního letectva v Praze Kbelích mohou ode dneška začít znovu létat. Armáda létání svých vrtulníků pozastavila poté, co 28. října v jižních Čechách havarovala helikoptéra s kosmonauty na palubě. Podle mluvčího velitele armádního letectva Petra Fajla už všechny stroje z této základny prošly nařízenou kontrolou motorů.

|Jaroslav Mareš, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Bývalý voják z Liberce schovával doma protitankovou střelu

Policie našla u bývalého vojáka z Liberce řízenou protitankovou střelu a dva ruční protitankové granáty. ČRo 1 - Radiožurnálu to potvrdila mluvčí pardubické police Hana Fojtíková. Podle předběžných informací byla protitanková střela stejného typu jako zbraň, kterou nalezli před třemi týdny pracovníci ruzyňského letiště v blízkosti přistávací dráhy. Ministerstvo obrany uvádí, že jde pouze o nefunkční makety zbraní, policie naopak tvrdí, že zbraně jsou cvičné.

|Milan Kopp, Jaroslav Mareš |Zprávy z domova

Peníze na krytí nákladů arbitráže jsou na zvláštním účtu

Ministerstvo financí uvolnilo milión dolarů, které má Česká republika zaplatit společnosti CME jako náklady stockholmského arbitrážního sporu. Peníze převedlo na účet své právní kanceláře, kde zůstanou až do vyřešení žaloby proti průběhu arbitráže. Podle tiskové mluvčí ministerstva financí Jany Vargové má uložení částky předejít zabavování českého majetku v zahraničí.