Batman mezi pražskými paneláky i na Karlově mostě. Nový komiks zavede slavného superhrdinu do Prahy

Poprvé v historii Batman bojuje se zlem v České republice. Konkrétně v Praze osmdesátých let. Sami se o tom můžete přesvědčit v knižní komiksové novince s názvem Batman – Svět, která vychází v úterý 14. září. Celkem je v téměř dvousetsránkové knize 14 příběhů z různých zemí včetně Japonska, Mexika nebo Itálie.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komiksový Batman se poprvé podívá do Prahy

V novém komiksu se Bruce Wayne podívá kromě Česka také do Ruska nebo Brazílie (ilustrační foto) | Foto: DC Comics | Zdroj: Nakladatelství Crew

Studio DC Comics připravilo dárek pro netopýřího muže, který tuto sobotu oslaví 82. narozeniny. Věk ale u něj nic neznamená. V nové knize poráží zlo hned ve 14 jazycích. Obálka je vždy lokální – v Česku na ní můžete vidět Batmana na Karlově mostě vedle sochy Jana Nepomuckého s Pražským hradem v zádech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komiksový Batman se poprvé objeví v Česku. Poslechněte si reportáž Alžběty Havlové

Autorem příběhu je spisovatel Štěpán Kopřiva. Ten měl v původním scénáři i rudolfínskou Prahu s alchymisty, kteří chtěli telepaticky zabít Rudolfa II.

„Nakonec se nám to nevešlo a vypadlo to. Pak jsme to propojili s poměrně bizarní záležitostí, kdy se tu v 80. letech na půdě komunistického ústavu pořádaly nevědecké pokusy s psychokinetikou a telekinezí. Bylo to zaštítěné členem Ústředního výboru KSČ, kterému se přezdívalo ‚bolševický čaroděj‘,“ uvedl pro Radiožurnál Štěpán Kopřiva.

„Česká Akta X“ tehdy řídil František Kahuda, který mimo jiné měřil rychlost myšlení a přišel s teorií mentální energie. V komiksu dostává příjmení Hudec a je téměř jisté, že ho Batman dostane.

„Přejmenovali jsme i ústav, protože komiks představí premisy, že paranormální věci opravdu fungují i v masivním měřítku, což se v realitě nikdy nestalo,“ doplňuje Kopřiva.

Osvědčený kreslíř

Život jeho scénáři s názvem Rudá masa vdechnul kreslíř Michal Suchánek. O něm měli v centrále DC Comics hned jasno, protože už předtím pro ně nakreslil povedenou obálku k Wonder Woman.

„Pro mě to byla úžasná příležitost vyzkoušet si nakreslit postavu Batmana – a to nejen do šuplíku, ale i do skutečného projektu,“ říká Suchánek.

V novém komiksu se Bruce Wayne podívá kromě Česka také do Ruska nebo Brazílie. A třeba se někdy i Batman skákající mezi pražskými paneláky dostane i na filmová plátna.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme