‚Jak vypěstovat meloun nebo zkřížit prase se psem?‘ Seriál Byli jednou dva písaři slaví 50 let od premiéry

Staříci, kteří nepolevují a žijí život naplno – a možná ještě více, než by se dalo k jejich pokročilému věku očekávat. Takové jsou postavy Bouvarda a Pécucheta z legendárního komediálního seriálu Byli jednou dva písaři. První díl odvysílala tehdejší Československá televize poprvé před padesáti lety.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trojanův mlýn, kde se odehrává děj seriálu Byli jednou dva písaři

Trojanův mlýn, kde se odehrává děj seriálu Byli jednou dva písaři | Zdroj: Profimedia

Paříž, 19. století. Na lavičce v parku se jednoho odpoledne setkají dva postarší pánové, Bouvard v podání Jiřího Sováka a Pécuchet, kterého si zahrál Miroslav Horníček. Oba zjistí, že jsou písaři a společně se odstěhují na venkovský statek oddávat se literatuře a vědám.

Právě tam zjišťují, jak vypěstovat meloun nebo jestli lze zkřížit prase se psem. Staříci přesto nepolevují a žijí životem, po jakém vždy toužili.

Před 130 lety připlul Antonín Dvořák do Ameriky. ‚Vítají mne jako největšího skladatele světa,‘ psal

Číst článek

V seriálu není ani jedna scéna natočená ve studiu. Hlavní protagonisté dokonce vůbec neměli texty, pouze si přečetli, o čem má daná scéna být, a zbytek byl už improvizací.

Řada hereckých hvězd

„Je to jediná role před kamerou, na kterou se dokážu beze studu dívat, a to díky Sovákovi. Jinak své filmy neuznávám, nechci je vidět, odmítám,“ vzpomínal na seriál v roce 2002 ve vysílání Českého rozhlasu Miroslav Horníček.

Komediální seriál vychází z románové předlohy s názvem Bouvard a Pécuchet francouzského spisovatele Gustava Flauberta. O režii se postaral Ján Roháč, který působil také jako režisér v divadle Semafor.

V deseti dílech se objevili další významní herci jako Josef Kemr, Věra Ferbasová nebo Jan Libíček.

Příběhy dvou penzistů, které obvykle končí naprostou katastrofou, se na obrazovky vracejí už půl století. A na seriálových internetových serverech se stále drží na předních příčkách oblíbenosti.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme