Patnáct let a 712 repríz. České nebe opět ukáže tuzemské velikány, na výročí ho soubor ale nezahraje

Jako Cimrmanův dramatický kšaft – neboli závěť – uvedli Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak České nebe. Hru psali s tím, že repertoár Divadla Járy Cimrmana završí. A to dodrželi. Představení, ve kterém se velikáni českých dějin potkávají v nebeské komisi, mělo premiéru před patnácti lety, symbolicky v den 90. výročí vzniku republiky – 28. října 2008.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Járy Cimrmana - České nebe

Soubor Divadla Járy Cimrmana během jedné z repríz Českého nebe | Foto: Kateřina Scheuflerová

„Co já jako Komenský mám? Bibli, pytlík s ovocem, tabulku a pisátko. To je všechno. Můžu jít,“ říká Zdeněk Svěrák, zatímco se připravuje na jeviště. Po kolikáté teď bude hrát České nebe, už asi nezjistíme. V roli Komenského ho až do své smrti v roce 2010 střídal Ladislav Smoljak, teď ho střídá Miloň Čepelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž

Jisté ale je, že k dnešnímu dni má České nebe 712 repríz. Unikátní je tato hra na cimrmanovském repertoáru tím, že má nejvíc postav. Na jevišti se jich sejde osm. Mezi nimi je třeba Jan Hus, Karel Havlíček Borovský nebo praotec Čech.

Zdeněk Svěrák se s Ladislavem Smoljakem původně chtěli střídat v roli svatého Václava. „On je vlastně organizátor schůze, ale Jarda Weigel nám řekl: Co blázníte? Vždyť jste staří a Václava zabili jako mladíka, koukejte jít do Komenského,“ vysvětluje Svěrák.

Připomíná přitom herce a grafika divadla Jaroslava Weigela, který až do své smrti před čtyřmi lety hrával Jana Husa.

Svěrák poprvé zveřejňuje svůj tajný deník: ‚Konec divadla po první sezoně na obzoru,‘ psal v roce 1968

Číst článek

„Co nás na tom bavilo? Jednak ta situace Čechů, kteří bojovali na protilehlých stranách války, a pak nás bavily legendy, ty nepravdy, které se ujaly. Například že osmadvacátý pluk přešel s hudbou k Rusům, což není pravda. Nebo že dala Božena Němcová Havlíčkovi na rakev trnovou korunu,“ přibližuje Svěrák.

Zakládající člen divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka si kromě role Komenského občas zahraje babičku Boženy Němcové, kterou hrál i na premiéře.

„Najednou jsem dostal vzkaz od neznámých z Nového Knína, kde jsem kdysi učil, kteří mě viděli jako babičku a rozhodli se, že mi do té role dají krásnou zástěru, kterou měla jejich babička na nějakou slávu kolem Tomáše Garrigua Masaryka. Takže hraju v takové pěkné zástěře,“ říká Čepelka.

Hra je vhodná k oslavám 28. října, ale dá se hrát i jindy – i to je napsáno v podtitulu Českého nebe. Divadlo proto hru uvádí minimálně jednou měsíčně. Nejbližší repríza je v plánu 19. listopadu.

Reportáž si můžete poslechnout také v audiu v úvodu článku.

Tomáš Maleček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme