Do ciziny jsem nešla za úspěchem, ale za zkušeností, říká primabalerína Daria Klimentová

„To, že umím tancovat, neznamená, že budu namyšlená baletka s vysokým sebevědomím,“ říká česká primabalerína světového jména Daria Klimentová, host Osobnosti Plus.

osobnost plus Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Na jevišti bylo jednodušší mít určitou sebedůvěru. Horší to bylo v baletním sále, kde seděly mé kolegyně metr ode mě a pozorovaly mě. Nemohla jsem se od toho odpoutat. Myslím, že mi to komplikovalo první roky kariéry a bylo to i dost vidět,“ dodává bývala baletka, která se dnes věnuje baletu v roli pedagožky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Osobnosti Plus je Daria Klimentová

Klimentová se baletu věnovala od pěti let. První, který ale viděla v divadle, byl až Ferda Mravenec v zahajovacím ročníku na konzervatoři, kde pokračovala ve studiu. „Nebylo to představení, které by mě vzalo za srdce a k baletu mě připoutalo, ale začala jsem si díky němu všímat balerín, kostýmů, sukní... To mě vzalo nejvíc,“ říká.

Po tříletém angažmá v Národním divadle, které získala po zakončení studia konzervatoře, odešla do baletního souboru v jihoafrickém Kapském Městě.

„Mám pořád malé sebevědomí, ale naučila jsem se to zakrývat.“

Daria Klimentová

„Nešla jsem tam za úspěchem, ale za zkušeností. Měla jsem veliké štěstí, že jsem přišla v Praze do angažmá v době, kdy se stal uměleckým ředitelem baletního souboru Vlastimil Harapes a dal mi velkou spoustu rolí. Nic mi tady nechybělo. Po vítězství baletní soutěže v jižní Africe mi tam ale nejdřív bylo nabídnuto měsíční hostování v Louskáčkovi, poté jsem dostala smlouvu. A brala jsem to jako velkou příležitost,“ říká primabalerína, která v budoucích letech získala desítky rolí a řadu prestižních ocenění po celém světě.

Psycholog mi nepomohl

Povolání baletky je psychicky náročné a například ve škole měli studenti tohoto oboru k dispozici vedle fyzioterapeutů také psychologa.

„Jednou v životě jsem psychologa také navštívila. Měla jsem skutečně málo sebevědomí. Bylo to těžké. Myslím, že jsem to nezvládla a že mi to moc nepomohlo,“ vysvětluje tanečnice, která se stala mimo jiné první sólistkou Anglického národního baletu.

„Bylo to v době, kdy jsem byla na vrcholu kariéry – přibližně před deseti lety. Čím více toho totiž dosáhnete, tím více musíte i dál dokazovat, že jste na správném místě a že na to máte,“ uzavírá téma.

DARIA KLIMENTOVÁ

Bývalá primabalerína, taneční pedagožka a fotografka Daria Klimentová se narodila 23. června 1971 v Praze. Po absolutoriu na Taneční konzervatoři v Praze se stala na tři roky sólistkou baletu Národního divadla.  Od roku 1991 působila ve všech angažmá jako primabalerína. V roce 1992 přijala angažmá v městském baletním souboru Kapského Města, od sezóny 1993 tančila ve Skotském baletu a od roku 1996 byla první sólistkou Anglického národního baletu. Do roku 2010 odtancovala přes tisíc představení. Vyhrála několik mezinárodních soutěží.

Barbora Tachecí, kte Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme