Zadlužený Febiofest shání nového majitele. ‚Hledám všechny způsoby, jak moje dítě zachránit,‘ říká Fenič

Společnost provozující filmový festival Febiofest jej už nesmí dál pořádat, v pondělí to oznámil zakladatel festivalu Fero Fenič. Do svého vlastnictví získal zpátky ochranné známky Febiofestu a hledá nového vlastníka, který by mohl v pořádání filmové přehlídky v Praze pokračovat. Současně odstoupil z funkce čestného prezidenta festivalu. Vykonával ji od roku 2012 poté, co se pořádání Febiofestu vzdal.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fero Fenič zahájil 28. ročník mezinárodního filmového festivalu Febiofest ve Smetanově síni Obecního domu.

Zakladatel festivalu Fero Fenič | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nyní se ale chce i tímto způsobem od dosavadního majitele a provozovatele Febiofestu „odstřihnout“, aby s ním nebyl jakkoliv spojován.

„Ochranné známky (domény) Febiofest a Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, které se mi podařilo znovu získat zpět do svého vlastnictví, nesmí bez mého souhlasu užívat žádná třetí osoba.

Na Febiofestu byl cenou Kristián oceněn Sencov i Roden. Ukrajinský režisér poslal videopozdrav z fronty

Číst článek

Společnosti, která MFF Praha – Febiofest dosud provozovala, tímto zároveň končí právo MFF Praha – Febiofest pořádat dál,“ uvedl režisér. Febiofest v předchozích letech organizovala společnost současného ředitele festivalu Kamila Spáčila, která ji podle Feniče dovedla k insolvenci. 

‚Nemám dost energie‘

Fenič řekl, že jubilejní 30. ročník chystaný na duben příštího roku se určitě neuskuteční. Buď se podaří najít subjekt, který by festival převzal a pokračoval – byť třeba po nějaké době – v tradici, nebo festival skončí.

„Nemám už v mém věku dost sil a energie, abych to znovu převzal, ale hledám všechny způsoby, jak Febiofest, moje dítě, zachránit, aby mohl žít dál,“ dodal jednasedmdesátiletý režisér a producent.

Před deseti lety se kvůli úbytku sil a zdravotním problémům rozhodl omezit činnost svého úspěšného filmového a televizního studia Febio a festivalu se vzdát.

V pondělí poznamenal, že jeho nezadluženou a úspěšnou společnost Febiofest za úřední odhad získala v závěru roku 2012 firma Erbia Holding, která byla jediným zájemcem.

Z režiséra vojákem. Vrátím se s ukrajinskou vlajkou na Krym, vysnil si konec války Oleh Sencov

Číst článek

„Přijal jsem i podmínku, že formou externí spolupráce zůstanu po požadovanou dobu čestným prezidentem. Ředitel, kterého jmenovala, však pak po třech letech získal festival do svého vlastnictví, v rozsahu původní smlouvy, tedy i s mým závazkem,“ popsal Fenič situaci, kdy se majitelem stal Spáčil.

‚Spojení považuji za ukončené‘

Fenič podle svých slov nemohl do provozu společnosti nijak zasahovat ani o ní nebyl informován a často musel jen bezradně přihlížet, jak se Febiofest vzdaloval jeho původním představám a cílům.

Současně se prohlubovalo špatné hospodaření společnosti, na jehož konci je v současnosti podle Feniče insolvence. Tato situace poškozuje dobré jméno Febiofestu jako jedné z největších kulturních událostí Prahy, jeho spolupracovníků i jeho samotného, i když už deset let festival nepořádá, zdůraznil.

Fenič chce dosavadnímu provozovateli Febiofestu zabránit, aby v této činnosti dál pokračoval. Získal zpátky od Úřadu průmyslového vlastnictví ochranné známky, protože vlastník neplnil podmínky smlouvy o prodeji společnosti Febiofest.

„Tímto jakékoliv jeho další spojení s Mezinárodním filmovým festivalem Praha – Febiofest a značkou Febiofest považuji za ukončené. Devětadvacetiletá tradice mě zavazuje, a to i za cenu dočasného přerušení festivalu, zachránit hlavnímu městu jeho největší filmovou akci,“ uvedl. Hledá proto nového vlastníka, který by dokázal navázat na úspěchy a tradici Febiofestu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme