Po vzoru Cannes. Přehlídku festivalových filmů zahájí zombie komedie Poslední střih

Více než dvacítka premiér, mezi nimiž nebude chybět ani vítěz Stříbrného medvěda z Berlinale nebo Zlatý lev z Benátek. Tak vypadá program přehlídky Be2Can, která už devátým rokem přináší do českých kin dramaturgický výběr nejvýraznějších titulů z berlínského, benátského a canneského festivalů. Letošní ročník, který ve středu odstartuje francouzská pocta filmu a filmařině Poslední střih, potrvá do 12. října.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Pro devátý ročník Be2Can jsme jako každý rok hledali takové snímky, které vytvářejí nové formy komunikace. Filmy, které ohýbají filmový jazyk do nových, nestandardních a možná proto nepříjemných poloh. Filmy, které provokují dialog s publikem, ve kterých rezonují společenská témata, a je jim nasloucháno,“ představuje letošní programový výběr kreativní ředitel distribuční společnosti Film Europe Dominik Hronec.

Nabitý ročník zahájí stejně jako na letošním Cannes novinka Michela Hazanaviciuse, režiséra oscarového Umělce. V jeho Posledním střihu diváci uvidí zábavnou a inovativní poctu filmařskému řemeslu, která mimo jiné zahrnuje mnoho falešné krve a zombie apokalypsu.

Íránský herec Mehdi Bajestani přijede do Prahy uvést Svatého pavouka v režii Aliho Abbasiho. Kriminální drama, oceněné v Cannes za nejlepší ženský herecký výkon Zar Amir Ebrahimiové, sleduje neohroženou reportérku, která se vydá po stopách sériového vraha prostitutek.

Současný pohled na francouzskou společnost nabídne černá komedie Krvavé pomeranče. Nejvíce vizuálně opojný zážitek – a zároveň nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli podle berlínského festivalu – zase přinese snímek Předtím, nyní a poté. Příběh stárnoucí Indonésanky, která se vyrovnává s minulostí, jež se v její paměti až příliš ochotně ohýbá, natočila Kamila Andiniová.

A dojde i filmové držitele hlavních festivalových cen. Alcarràs, letošní vítěz Zlatého medvěda z Berlinale, odvypráví příběh rodiny sběračů broskví, jejichž úroda může být ta poslední. Filmová adaptace autobiografického románu Annie Ernauxové Událost, loni oceněná Zlatým lvem v Benátkách, zažehne dialog ohledně celosvětově rezonujícího tématu ilegálních potratů.

V neposlední řadě přehlídka přitáhne pozornost k výraznému hlasu rumunské nové vlny Cristianu Mungiunovi, držiteli Zlaté palmy, jehož snímek R.M.N. vrstevnatě analyzuje chování uzavřené komunity při střetu s nevyhnutelnou globalizací.

Novinkou devátého ročníku Be2Can je rozšířená spolupráce se studenty FAMU. Ti budou v rámci poroty vybírat snímky, které se později vrátí při festivalových ozvěnách přehlídky. Součástí programu bude také pásmo krátkometrážních studentských filmů uváděných na festivalech v Cannes, Locarnu nebo Benátkách. V porotě, která bude výběr hodnotit, zasednou studenti filmových studií Univerzity Karlovy.

O svém oblíbenci budou moct rozhodnout ale i samotní diváci, a to hlasováním přes stránky Kinoboxu. Vítěz divácké ankety se dočká speciální projekce v pondělí 17. října.

Týdenní přehlídka Be2Can se odehraje v pražských kinech Lucerna, Edison Filmhub a Cinema City Slovanský dům a také ve více než 30 dalších po celé republice.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme