Festival Ji.hlava láká na počítačovou hru o Orbánově Maďarsku nebo 12 hodin o čínském undergroundu

Letošní dokumentární přehlídka Ji.hlava nabídne přes stovku filmů ve světové či evropské premiéře, dosud nejrozsáhlejší přehlídku 360° a interaktivních děl u nás nebo třeba 12hodinový film o čínském undergroundu. V soutěžních sekcích se představí dokumenty z prostředí vězení, současného Maďarska nebo Krymu.

Jihlava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Iluze

Z filmu Iluze | Zdroj: MFDF Jihlava

Překvapuje mě, že je dokumentární film stále opomíjen, přestože patří v kinematografii k tomu nejzajímavějšímu. Oproti hranému filmu mnohem věrněji zrcadlí naše vlastní otázky, pochyby, radosti i prohry. Dokumentární film není určen k tomu, abychom v kině na chvíli zapomněli na vlastní život, ale naopak abychom si ho uvědomili,“ uvádí nový ročník festivalu jeho ředitel Marek Hovorka.

„Právě v dokumentu probíhá skutečný zápas o film, hledání jeho nových možností, témat a perspektiv. Jsem rád, že letošní Ji.hlava přináší unikátní kolekci snímků, které diváci nemají možnost nikde jinde vidět.“

Návštěvníci festivalu budou moci v premiéře zhlédnout například snímky Volný pokoj, ve kterém belgická režisérka Alexandra Kandy Longuetová v lynchovském stylu zachycuje osudy čtyř lidí v chátrajícím americkém motelu, nebo Moje babička z Marsu, v němž ukrajinská babička režiséra Aleksandera Mihalkovichová přemítá nad odchodem z anektovaného Krymu.

V sekci Česká radost se utká třináct filmů. Iluze Kateřiny Turečkové přiblíží formou simulované počítačové hry společenské problémy v současném Maďarsku.

Prožitek vězení zase slibuje čtyřhodinové dokument Uzamčený svět Karla Žaluda. „Záměrem bylo představit na silných příbězích několika lidí v různých fázích výkonu trestu průřez systémem nápravné péče, ale i přesah k úvahám o vině, trestu, spravedlnosti, o tom, zda se člověk v našem represivním systému skutečně může napravit či změnit,“ přibližuje film režisér.

Festival uvede také dokumentární drama Hovory s TGM, v němž historik Pavel Kosatík inscenuje dialog prezidenta Tomáš Garrigua Masaryka se spisovatelem Karlem Čapkem.

Mimo soutěž dojde na novinky od Jeana-Luca Godarda nebo Wima Wenderse. Portréty prezidentů nabídnou dokumenty Setkání s Gorbačovem od Wernera Herzoga a Svědkové Putinovi od Vitalije Manského. Pro ty nejtrpělivější přidala Ji.hlava do svého programu také 12hodinový snímek Report o čínském undergroundu.

Vedle tradičních soutěžních sekcí letos festival uvede rozsáhlý retrospektivní výběr produkce Kanady, Francie a Spojených států nazvaný Direct Verité. V sekci nebudou chybět díla Jeana Roucha, Richarda Leacocka nebo Evalda Schorma a Radúze Činčery.

Festival v Jihlavě uvede snímky o prezidentské kampani a papeži. Vznik státu připomenou filmy o emigrantech

Číst článek

Svou práci přijede do Jihlavy představit rakouský režisér Gustav Deutsch, rumunský držitel Křišťálového glóbu z uplynulého karlovarského festivalu Radu Jude nebo přední polský režisér Krzystof Zanussi, který navíc zasedne v porotě soutěže zahraničních dokumentů Opus Bonum.

O nejlepším českém dokumentu pak rozhodne mimo jiné oscarová režisérka Marie Dvořáková nebo Charlotta Kotíková, dlouholetá kurátorka Brooklynského muzea v New Yorku a pravnučka Tomáše Garrigua Masaryka.

Festival dokumentárních filmů Ji.hlava probíhá od 25. do 30. října. Pořadatelé už dříve oznámili, že tématem 22. ročníku bude paměť, k níž se budou vázat také snímky připomínající letošní 100. výročí založení republiky. 

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme