,Zabit s kamerou v ruce.‘ Film režiséra zastřeleného ruskými vojáky je evropským dokumentem roku

Záběr ze snímku Mariupol 2 | Zdroj: KVIFF

Na sobotním předávání cen Evropské filmové akademie byl oceněn dokumentární snímek Mariupol 2 litevského režiséra Mantase Kvedaravičiuse. Film sleduje ukrajinské město Mariupol, které se během obléhání ruskými vojáky proměnilo v centrum zkázy a utrpení. Kvedaravičius se na Ukrajinu vrátil po šesti letech. V dubnu byl během natáčení zajat a následně zastřelen.

Mariupol Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocenění za režiséra převzala jeho dcera Teja. „Můj táta tu bohužel nemůže být, ale jsem na něj velmi hrdá. Obětoval se tak, jak to dokáže jen málokdo z nás. Jsem velmi hrdá na to, že mám ve svém životě tak výjimečného muže,“ řekla.

The daughter of Mantas Kvedaravičius receives the award European Documentary 2022 on behalf on her late father: "My father lost his life delivering medicine to people. I feel so proud to have had someone like that in my life." #europeanfilmawards

22:53 – 10. 12. 2022

74 227

Litevský režisér Mantas Kvedaravičius se do ukrajinského Mariupolou vrátil po šesti letech. Natáčel zde již v roce 2016 snímek Mariupol. Ten zachycuje každodenní život obyvatel města na hranici okupované Doněcké oblasti.

V hledáčku kamery nejsou boje samotné, ale osudy a příběhy obyčejného obyvatelstva. Válka zůstává v pozadí dokumentu jako neviděná hrozba. 

V prvních měsících roku 2022 se Kvedaravičius do Mariupolu vrátil společně se svou partnerkou Hanou a krabicemi jídla pro obléhané město. Několik týdnů zde natáčel ruskou okupaci a válkou zasažené obyvatele.

V neděli 3. dubna informovala ukrajinská zpravodajská agentura ArmyInform a agentura Reuters o režisérově smrti. Bližší informace popsala režisérova partnerka v rozhovoru pro litevský server 15min.

Kvedaravičius byl společně s řidičem zajat ruskými vojáky. Ti prověřovali jejich doklady a zjistili, že Kvedaravičius má litevský pas. Když kontrolovali jeho tetováni, všimli si, že má na rameni modřinu od tašky s vybavením. Vojáci se ovšem domnívali, že může pocházet od zbraně nebo neprůstřelné vesty.

Podle jeho partnerky považovali Rusové Kvedaravičius za vojáka NATO a litevského ostřelovače. Řidiče následně propustili a Kvedaravičius zůstal v zajetí. Po několika dnech byl nalezen zastřelený.

Natočený materiál Hana odvezla zpět do Litvy, kde snímek následně dokončila střihačka Dounia Sichovová. „Válka ho nezabila. To lidé ho zabili. A já chci dokončit jeho práci, abych ukázala, jak se žije lidem v Mariupolu. Všechno je to natočené,“ řekla Hana v rozhovoru.

K smrti Kvedaravičiuse se vyjádřil i režisér a kritik ruského režimu Vitalij Manskij. „Náš přítel, účastník Artdokfestu, litevský dokumentarista Mantas Kvedaravičius, byl zabit v Mariupolu s kamerou v ruce v této zas... válce zla proti světu,“ napsal Manskij na facebook. 

Julie Šafová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme