Úsměv i traumata Marilyn Monroe. Nový film Netflixu ukazuje kariéru, propady a bolest ikony

Bezmála tříhodinový snímek o životě herečky a modelky Marilyn Monroe uvedla ve středu streamovací služba Netflix. Film Blondýnka zachycuje kariérní, ale i osobní vzestupy a pády této ikony 50. až 60. let minulého století.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marylin Monroe ve filmu Páni mají radši blondýnky (Gentlemen Prefer Blondes, 1953)

Marylin Monroe ve filmu Páni mají radši blondýnky (Gentlemen Prefer Blondes, 1953) | Zdroj: Profimedia

Vlající bílé šaty a široký úsměv, díky kterému si Marilyn Monroe podmanila celou Ameriku. I to jedna ze scén, kterou diváci v Blondýnce uvidí. To byla ale jenom jedna stránka života legendární herečky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co o filmu Blondýna říká filmový publicista Radiožurnálu Pavel Sladký

Australský režisér Andrew Dominik vychází ze stejnojmenné knihy Blondýnka, kterou napsala Joyce Carol Oatesová.

Kniha je fiktivním životopisem Marilyn Monroe. Snímek ji ukazuje od nelehkého dětství bez otce s matkou, která měla sklony k týrání mladé dívky. 

„Film otevírají poměrně drsné scény z dětství. A následně na startu její kariéru, kdy se stala hvězdou mnoha ikonických filmů a fotografií, je v roli takového uzlíčku nervů, který se vyrovnává se svými životními traumaty,“ říká filmový publicista Radiožurnálu Pavel Sladký.

Blondýnku si zahrála nová hollywoodská hvězda Ana de Armas, která je i díky filmovým trikům často k nerozeznání od skutečné Marilyn Monroe. 

Slavný portrét Marilyn Monroe od Warhola se prodal v aukci. Je nejdražším vydraženým dílem z 20. století

Číst článek

„Netýká se to ale jen vizáže, ale i samotných životních situacích. Například na fotografiích s dramatikem Arthurem Millerem, za kterého byla provdaná, ten film velice přesně imituje některé dobové situace a je k nerozeznání,“ doplňuje Pavel Sladký. 

Režisér Andrew Dominik ve snímku skloubil fiktivní prvky s fakty a jak sám řekl, nebál se ho natočit i s drogovými a sexuálními skandály, které k životu Marilyn Monroe patřily.

I proto je film Blondýnka v amerických kinech přístupný až od osmnácti let. 

První diváci ho viděli na filmovém festivalu v Benátkách, kde se dočkal rozporuplného přijetí. Na plátnech kin ale bude pouze pár týdnů. I díky tomu se s ním streamovací služba Netflix může ucházet o Oscara.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme