Festival Jeden svět bude pokračovat. Filmy o lidských právech znovu promítne v září

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět bude po přerušení pokračovat ve své pražské i regionální části. Festival musel předčasně skončit kvůli opatření proti šíření koronaviru, plánované podzimní pokračování publiku nahradí neuskutečněné jarní projekce. Informoval o tom ve středu ředitel festivalu Ondřej Kamenický. Podzimní část festivalu se bude konat od 11. do 13. září v areálu Kasárna Karlín.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival Jeden svět

Festival Jeden svět | Zdroj: Jeden svět

Během tří festivalových dnů pořadatelé uvedou 16 dokumentárních filmů, včetně premiér nových českých snímků. Jeden svět se vrátí i do klasických kin. Od 11. do 22. září budou moci diváci zavítat do kin Světozor, Evald, Atlas, Aero a Bio Oko, kde pro ně bude připravena stovka projekcí.

Festival Jeden svět po uzavření kin v březnu poskytl festivalové filmy k dispozici online. I po přerušení festivalu pořadatelé vyhlásili jeho vítěze. Cenu za nejlepší film získal rumunský snímek Kolektiv režiséra Alexendra Nanaua. Ten poukazuje na rozsáhlou korupci v rumunském zdravotnictví, kvůli které po požáru v klubu Kolektiv zemřou desítky mladých lidí.

Koronavirus ovlivní i Zlaté glóby. Udílení prestižních cen se posune na konec února, oznámili pořadatelé

Číst článek

„Jedná se o unikátní pohled na vytrvalou a odvážnou práci investigativních novinářů z malého vydavatelství a její reálné dopady. Příběh nového ministra, který se pokouší napravit narušený systém zevnitř, upozorňuje na důležitost boje proti zkorumpovaným vládám a strukturální nespravedlnosti,“ vysvětlila své rozhodnutí porota.

Nyní je podle ředitele stěžejní pokračování Jednoho světa v regionech, kde se na jaře festival nemohl uskutečnit vůbec. Jeden svět v regionech odstartují Řevnice a Zlín v červenci. Do dalších regionů poputuje festival od 17. září do 24. října.

Programy vybrané místními organizátory uvidí diváci 26 festivalových měst. Letošním tématem Jednoho světa jsou projevy environmentální krize v kontextu místní krajiny a role člověka v ní.

V čase, kdy byla kina zavřená, mohli diváci využít projektu Jednoho světa Promítej i ty!, který funguje jako platforma pro komunitní promítání i jako online videotéka. Od dubna je možné si stáhnout zdarma a s českými titulky nové filmy z letošního festivalu a zhlédnout je doma.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme