Hitler jako imaginární přítel. Diváckou cenu na festivalu v Torontu získal film Jojo Rabbit

Diváckou cenu udělovanou na konci mezinárodního filmového festivalu v Torontu získala válečná satira novozélandského režiséra Taiky Waititiho Jojo Rabbit, která se natáčela i v Česku. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že ocenění v Torontu bývají předznamenáním úspěchu na amerických Oscarech.

Toronto Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Waititiho film se odehrává v nacistickém Německu a jeho hlavní hrdinou je osamělý desetiletý chlapec (Roman Griffin Davis), který je v šoku, když zjistí, že jeho matka (Scarlett Johanssonová) ukrývá na půdě mladou židovskou dívku (Thomasin McKenzieová), a proto se obrátí na svého imaginárního přítele Adolfa Hitlera (Waititi). Film na festivalu získal také nové režisérské ocenění.

K nejpopulárnějším filmům od Waititiho se zatím řadí Thor: Ragnarok (2017) podle komiksové předlohy studia Marvel či komediální drama Hon na pačlověky.

V uplynulých 20 letech snímky, které získaly v Torontu diváckou cenu, vyhrály pětkrát Oscara za nejlepší film. Šlo o filmy Zelená kniha (2018), 12 let v řetězech (2013), Králova řeč (2010), Milionář z chatrče (2008) a Americká krása (1999).

Výherce diváckého ocenění v Torontu získává 15 tisíc kanadských dolarů (265 tisíc Kč). Na druhém místě se umístil snímek Marriage Story a na třetím Parazit, letošní držitel ceny Zlatá palma z festivalu v Cannes. Ocenění za nejlepší dokument získal snímek The Cave.

The people have spoken! #JojoRabbit is the People's Choice Award winner at #TIFF19!

19:42 – 15. 09. 2019

583 3044

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme