‚Nekolegiální chování.‘ Německá RTL uvedla vlastní verzi filmu V síti, čeští tvůrci chystají právní kroky

Tvůrci českého dokumentu V síti chystají právní kroky proti německé televizní stanici RTL, která odvysílala vlastní verzi oceňovaného snímku. Serveru iROZHLAS.cz to potvrdil režisér Vít Klusák. Podle něj RTL v lednu oslovila české filmaře se zájmem o koupi dokumentu. Německá stanice však po obdržení kopie komunikaci přerušila. Zájem o český dokument mají ale i jiní němečtí producenti, kteří plánují film V síti uvést v tamních kinech.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z hereček Sabina Dlouhá, která s Markem V. komunikovala

Němečtí producenti podle Víta Klusáka plánují dokument V síti uvést i v německých kinech | Foto: Milan Jaroš | Zdroj: Aerofilms

„Děti tráví spoustu času online. Televizní experiment ukazuje, jak moc jsou sexuálně obtěžované,“ napsal o německém snímku, který v pondělí večer odvysílala německá stanice RTL, server Brigitte.de. Stejně jako u českého dokumentu vystupovali ve filmu dospělí herci vydávající se za dvanáctileté děti, producenti podobným způsobem použili kulisy dětského pokoje a přímo ve studiu sledoval štáb komunikaci aktérů.

Soud odročil jednání s Ústečanem z filmu V síti. Před 16 lety dostal podmínku za sexuální zneužívání

Číst článek

Všiml si toho i režisér oceňovaného českého dokumentu V síti Vít Klusák. „Právě jsme zjistili, že nám německá televize RTL ukradla V síti. Schválně, kolik společných rysů odhalíte,“ napsal na facebook.

Jak řekl Klusák serveru iROZHLAS.cz, tvůrci českého dokumentu chystají proti RTL právní kroky. Sami byli totiž osloveni německými producenty, kteří chtěli snímek i jeho formát dostat za české hranice, a to nejen na německý trh. 

„Byli jsme osloveni jednou německou distribuční společností, která chce originální film V síti uvést do kin. Je k tomu všechno nachystáno, kvůli pandemii to ale bylo zastaveno. Dokonce byl film i předabován do němčiny, abychom přilákali mladší publikum. Byli jsme osloveni i německou produkcí stát se světovým prodejcem formátu filmu. Chtěli nás zastupovat nejen pro německý trh, ale pro celý svět. Jsou z toho nešťastní. Originální formát tím totiž ztrácí na hodnotě,“ vysvětlil Klusák.

Kontakt s RTL

Režisér uvedl, že na začátku roku je kontaktovala i stanice RTL. „Produkcí RTL jsme byli 19. ledna osloveni, ať jim poskytneme kopii filmu, protože zvažují ho pro svou obrazovku koupit. Máme k tomu veškerou mailovou komunikaci. Poskytli jsme jim screener, tedy kopii filmu, a pak už nereagovali. Následně si to rozmysleli a uvedli svoji verzi. Jejich jednání nám přijde nekolegiální,“ líčí Klusák.

Vyjádření k celé záležitosti podle režiséra chystá jak Česká televize, která český dokument koprodukovala, tak i Státní fond kinematografie.

Čeští kritici vyhlásili nejlepším filmem roku Krajinu ve stínu. Mezi dokumenty bodovalo V síti

Číst článek

Klusák zároveň podotýká, že má radost z popularity filmu a šíření jeho poselství. Nechce však, aby byl formát filmu zneužíván a jeho kvalita tak poklesla. „Ve chvíli, kdy nám to kazí možnost se na tom podílet a mít nad další produkcí dramaturgický dohled, je to něco, co nám snižuje možnost výdělku, který můžeme promítnout do dalších projektů a pohlídat si úroveň kvality a vkusu formátu,“ řekl Klusák. „Diskusi, že nám to vadí jen kvůli penězům, zaznamenáváme a takhle jednoduché to není. To může říct jen někdo, kdo nemá s filmovým světem nic společného,“ vysvětluje.

Sexuální predátoři

Snímek V síti byl do českých kin uveden v únoru loňského roku a již během prvních dvou týdnů se stal nejúspěšnějším českým dokumentem v historii. Oceněn byl také Cenou české filmové kritiky a Českým lvem – v obou případech v kategorii nejlepší dokumentární film. Pozornost získal i díky vyšetřování sexuálních predátorů, kteří se ve filmu objevili a někteří následně skončili před soudem. 

Server iROZHLAS.cz se těmto případům dlouhodobě věnuje. Popsal například případ partnerské dvojice, která se snažila jednu z hereček odvézt z Prahy a mít s ní sex ve třech. Policie pár obžalovala v září, podezřívá jej ze sexuálního nátlaku a navazování nedovoleného kontaktu s dítětem.

Trest dostal již Marek V., který se s herečkou Sabinou Dlouhou sešel v kavárně na Vinohradech a chtěl po ní, aby šli na hotel a vysprchovali se spolu. Za pokus o nedovolený kontakt s dítětem ho soud potrestal tříletou podmínkou. Pravomocně je odsouzen i pětadvacetiletý Matouš K. Ten se objevil jako sexuální predátor kromě dokumentu V síti i v reportážním cyklu Černota. Soud mu uložil 14 měsíců vězení se zkušební dobou tři roky. Proti trestu se ale stále ještě může odvolat státní zástupkyně i obžalovaný.

Naposledy projednával soud v Ústí nad Labem případ Martina K., který si jako jediný psal se všemi třemi herečkami. Státní zástupkyně ale chtěla vyslechnout znalce a promítnout záběry z filmu, soudce tak jednání odročil na duben.

Tomáš Zrůst, dok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme