Denně Oscara neleštím, říká supervizor zvláštních efektů Corbould. Do Prahy přijel kvůli Bond in Motion

Zahájení výstavy Bond in Motion, která představuje přes 75 exponátů z filmů o agentovi 007, do Prahy přilákalo také několik hvězdných hostů. Kromě dvou bývalých bond girls Maryam D'Abo a Carole Ashby nebo kaskadéra Lee Morrisona, to byl také supervizor zvláštních efektů Chris Corbould. Do Česka poprvé přijel před sedmnácti lety, kdy tady dohlížel na natáčení bondovky Casino Royale.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Corbould

Supervizor filmových efektů Chris Corbould přijel do Prahy kvůli výstavě Bond in Motion | Foto: Alžběta Havlová | Zdroj: Český rozhlas

Než se pětašedesátiletý Chris Corbould v roce 1977 dostal k natáčení své první bondovky Agent, který mě miloval, ocitl se ještě jako student u natáčení muzikálu Tommy kapely The Who v režii Kena Russella.

„Pomáhal jsem na place během školních prázdnin. Pamatuji si, že jsem tehdy kvůli jedné scéně otevřel asi tři tisíce plechovek pečených fazolí. A vlastně prostřednictvím rockové muziky, byl jsem velký fanoušek The Who, jsem si zamiloval filmový průmysl. Strašně se mi líbil ten pocit pohybovat se kolem lidí jako Eric Clapton, Tina Turner nebo Elton John,“ popisuje Corbould.

Říkal jsem si: ‚Tohle přesně chci dělat! Chci si toho taky kus urvat!‘ A speciální efekty byly jasná volba, protože se jim věnoval i můj strýc. Byl jsem zkrátka ve správnou dobu na správném místě a jsem za to do dneška velmi vděčný,“ podotýká.

Od Bonda k Počátku

Později, konkrétně od roku 1995, kdy se ve filmu Zlaté oko poprvé v roli Jamese Bonda objevil Pierce Brosnan, se oficiálně stal supervizorem zvláštních efektů na všech dalších bondovkách. Díky natáčení Casina Royale se také poprvé podíval do Prahy, kde strávil řadu měsíců, a pak se sem několikrát vrátil.

OBRAZEM: Reálná auta i filmové modely. Do Prahy dorazila výstava dopravních prostředků Jamese Bonda

Číst článek

„Při natáčení Casina Royale jsem tady strávil pěkných pár měsíců. Přijela za mnou i moje rodina a všichni jsme si to tady zamilovali. Myslím, že jsme se do Prahy vrátili víckrát než kamkoli jinam na světě, takže jsme rádi, že tu zase můžeme být,“ vysvětluje Corbould.

Milujeme vánoční trhy, včera jsme si na Staroměstském náměstí dali pečené kaštany a svařák, byl to úžasný večer,“ doplňuje.

Corbould se v roce 2011 dočkal také Oscara a to za sci-fi Počátek. Sošku má vystavenou nad krbem.

„Denně ho určitě neleštím! Tak jednou za dva roky maximálně. Hezky se na něj kouká. Byla to pocta ho dostat, ale patří hlavně členům mého týmu. Vlastně nejlepší na tom celém bylo, že jsem jim přede všemi mohl na pódiu poděkovat za skvělou práci,“ vzpomíná.

Od Počátku k realitě

Pracoval také na filmech Mumie, Lara Croft, X-Men: První třída, Batman začíná, Temný rytíř, Temný rytíř povstal, Star Wars: Síla se probouzí nebo Star Wars: Poslední z Jediů. Za služby kinematografii mu byl v roce 2014 udělen Řád britského impéria.

Čím méně se hýbu, tím je mi hůř, říká kaskadérka. V 63 letech skáče z letadla a bojuje s padouchy

Číst článek

Před dvěma lety se ale místo speciálních efektů zaměřil na režii a chystá se točit film na motivy skutečných událostí.

„Získal jsem práva na knihu The Cloud Garden a napsal podle ní scénář. Je to o dvou Angličanech, kteří s batohy na zádech cestují po Kolumbii a unesou je místní rebelové. V zajetí byli celkem devět měsíců,“ přibližuje Corbould.

Ten příběh je nejen o jejich vztahu s vězniteli, ale i tom, jak je v džungli hledala jejich rodina. Doufám, že se mi podaří získat dostatek peněz a začneme příští rok točit,“ doufá.

Výstava Bond in Motion bude na pražském Výstavišti až do konce března.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme