OBRAZEM: Reálná auta i filmové modely. Do Prahy dorazila výstava dopravních prostředků Jamese Bonda

Letadla, vrtulníky, čluny, luxusní auta nebo klapka či pas agenta 007. Celkem 75 exponátů nabízí výstava Bond in Motion na pražském Výstavišti. Potrvá do konce března a k vidění je na ní třeba model horské lanovky z filmu Moonraker.

Obrazem Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lanovka se ve filmu stala smrtící pastí pro jednoho ze záporáků s přezdívkou Čelisti. Hned naproti je naopak v životní velikosti havarovaný vrtulník Eurocopter ze snímku Spectre s Danielem Craigem. Z vraku se kouří a kolem jsou typické londýnské lampy. Výstava samotná je rozdělená do čtyř částí nazvaných země, vzduch, oheň a voda.

Exponáty dala dohromady Meg Simmonds, ředitelka archivu EON. Ten vznikl už v roce 1995 na popud producentů Jamese Bonda. Těžké bylo podle ní třeba vystopovat auta z 60. let.

Auta, lodě i pouzdro na violoncello. V Praze budou k vidění dopravní prostředky z filmů o agentu Bondovi

Číst článek

„Byla rozprodána fanouškům, mezi nimi je například nadace Iana Flemminga. My jsme se je snažili vykoupit od soukromých majitelů,“ přibližuje Simmonds.

Součástí velkolepé instalace jsou také zmenšené modely, které se při natáčení používaly k vytvoření speciálních efektů pro některé akční scény nebo kaskadérské kousky. Ty v posledních pěti bondovkách předváděl Lee Morrison, který na zahájení výstavy také dorazil. Během natáčení si několikrát zlomil nos a také kotník i koleno.

„Ve Skyfall je scéna, kde jedu na motorce a skočím z mostu na vlak. Pokazil jsem to a noha se mi zachytila, já s ní trhnul dozadu a zlomil si ji. To je ale normální, bolest k mé práci patří,“ vysvětluje Morrison, který zaskakoval i za Angelinu Jolie nebo Harrisona Forda.

Morrison také prozradil, že Daniel Craig, poslední představitel Bonda, se nikdy nenechal zastoupit při soubojích, všechny chtěl dělat sám.

Do Prahy dorazil také Chris Corbould, supervizor zvláštních efektů, který pracoval celkem na 15 bondovkách a získal Oscara za film Počátek.

„Je to jedinečný pocit, být tady. Procházím se a všechna ta auta představují různé části mé kariéry, tohle jsem dělal, když mi bylo 18, tohle v 25, tamto v 35 a tak dále. Popravdě, je to dost emotivní,“ říká Corbould.

Výstava Bond in Motion do Prahy dorazila z Bruselu, kde ji navštívilo více než 100 tisíc lidí. Na pražském Výstavišti je umístěná ve dvou Křižíkových pavilonech propojených speciálním proskleným tunelem.

Alžběta Havlová, hof Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme