Piráti z Karibiku a prokletí jedné série, která to odmítala zabalit

Je až skoro k neuvěření, že film, který vznikl podle horské dráhy v zábavním parku, se dočkal už pátého pokračování. První díl byla pořádná jízda, u třetího už jsme si ale opravdu přáli vystoupit. Jenže Piráti z Karibiku zřejmě nemají konec. A tak nás budou dále vozit po známých zákrutech, dokud nás neunudí k smrti – nebo dokud Johnny Depp konečně neřekne, že už stačilo.

Praha/Karibik Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Z filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta | Foto: Falcon

Kdo by si pomyslel, že už je to celých 10 let od ikonického okamžiku světové kinematografie, kdy prokletý Will Turner (Orlando Bloom) zmizel se svou lodí na horizontu, zatímco jeho manželka Elizabeth (Keira Knightley) smutně přihlížela. A také přesně 10 let od doby, co Piráti z Karibiku přestali někoho zajímat.

Kultovní Vetřelec si našel nové oběti. Opět doplatily na svou hloupost

Číst článek

Vznikl prý i čtvrtý film, kde byly mořské panny a Penelope Cruzová, ale to zjistíte pouze tehdy, když si už popáté opakovaný maraton Pirátů z Karibiku na Nově pustíte až příliš pozdě.

Jinak se od minule moc nezměnilo. Generátor náhodných záporáků tentokrát zvolil kapitána Salazara (Javier Bardem) jako někoho, kdo si zrovna vzpomněl, že se musí pomstít Jacku Sparrowovi. Roli dobrosrdečné mužské postavy, která potřebuje pomoc piráta k tomu, aby dosáhla svého ušlechtilého cíle, přebírá Henry (Brenton Thwaites) roli jeho inteligentní, ale lehce přidrzlé přítelkyně zase Carina (Kaya Scodelariová).

Z filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta | Foto: Falcon

Jack Sparrow (Johnny Depp) pak zůstává Jackem Sparrowem, tedy alespoň jeho smutnější, vyčpělejší kopií, jež je mnohem blíže karikatuře než té postavě z prvního dílu, která sice komicky poskakovala kolem a pronášela bonmoty, ale ve finále dokázala přechytračit všechny kolem. Sparrow pátého pokračování už se pak pouze opile potácí a vesele tratí lodě i posádku.

Zašlou slávu Prokletí Černé perly se marně snaží navrátit nový režisérský tým. Nedochází jim ale zřejmě přitom, že pracují s ohraným vtipem, příběhem, který měl být dávno uzavřen a se zcepenělou mileneckou dvojicí, prototyp Orlando a Keira číslo dva.

Z filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta | Foto: Falcon

Bardem je zároveň slušný i odpudivý záporák. Kvůli kletbě mu z úst vytéká nechutná kapalina a vlasy vlají jako z reklamy na šampon točené pod vodou, kvůli mizernému scénáři je ale odkázán vetknout maximum svého herectví výhradně do zuřivého syčení jména Jack Sparrow v tvrdém přízvuku.

Mladíčci snímku Thwaites a Scodelariová si zase kdovíproč myslí, že hrají v seriózním snímku, kde se vedle známých tváří z předchozích dílů mihne z nějakého důvodu i Paul McCartney.

PIRÁTI Z KARIBIKU: SALAZAROVA POMSTA
akční fantasy
USA, 2017, 129 min
Režie: Joachim Ronning, Espen Sandberg
Hrají: Johnny Depp, Javier Bardem, Geoffrey Rush, Brenton Thwaites, Kaya Scodelariová
Hodnocení: 30 %

Vůbec největší škoda je ale všech bojových scén a speciálních triků, které se i přes svou zdařilost ztrácí v záplavě hloupostí, které si Salazarova pomsta dovolí na diváka vychrlit. Ať už je to třeba zcela unavující dokola vyhrávaná ústřední melodie, která se za těch několik let stačila stát soundtrackem kinosálů, nebo přízemní humor založený na pádech, fackách a vtipech o genitáliích.

Jakoukoli radost, kterou může divák mít z toho, jak do sebe ve finále ta uměle natahovaná dějová linka hezky zapadá a jak to tím pádem všechno končí, navíc zabije scéna po závěrečných titulcích. Piráti z Karibiku totiž neumírají, to pouze vkus.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme