Vzestup Skywalkera vydělal za víkend osm miliard korun, o 30 procent méně než jeho předchůdce

Star Wars: Vzestup Skywalkera vydělal za první víkend po celém světě skoro 374 milionů dolarů (8602 miliard korun). Zaostává tak za ostatními filmy z trilogie zvané Ságy Skywalkerů. Například zahajovací Síla se probouzí vydělal o téměř 30 procent víc a stal se čtvrtým nejvýdělečnějším filmem všech dob. I přesto ale v Severní Americe patří k nejúspěšnějším prosincovým snímkům.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Boyega a Oscar Isaac ve snímku Star Wars: Vzestup Skywalkera

John Boyega a Oscar Isaac ve snímku Star Wars: Vzestup Skywalkera | Zdroj: Falcon

V Severní Americe, tedy největším filmovém trhu na světě, vydělal snímek 176 milionů dolarů (47 procent celkového výdělku). To je podle Reuters dvanáctý největší výdělek za první víkend na tomto trhu.

Vedoucí analytik pokladen společnosti Exhibitor Relations Co Jeff Bock agentuře Reuters řekl, že i tak „jde o ohromnou sumu“. Dodal ale, že tržby v Americe jsou o 20 procent nižší než u předchozího snímku. „To je důvod k obavám a nezaleží na tom, jak velká jste franšíza.“

Devátá epizoda Star Wars bedlivě naslouchala spekulacím fanoušků, postavy ale promluvit nenechá

Číst článek

První díl trilogie vydělal celkem celosvětově 2,068 miliardy dolarů (asi 47,5 miliardy korun), druhé pokračování pak utržilo 1,332 miliardy dolarů (asi 30,6 miliardy korun).

I přesto se deváté pokračování ze ságy Star Wars zařadí mezi letošní nejúspěšnější snímky studia Walt Disney, do kterého společnost Lucasfilm od roku 2012 spadá.

Disney mělo v roce 2019 hned několik filmů, které vydělaly více než miliardu dolarů – patří mezi ně remake Lvího krále, Aladin, čtvrtý díl Příběhu hraček, a jelikož pod studio patří Marvel tak i závěrečné snímky z třetí fáze série Avengers jako Captain Marvel, Spider-Man: Daleko od domova, Captain America: Občanská válka a Avengers: Endgame.

Podle vedoucí divadelní produkce studia Disney Cathleen Taffové bude společnost posuzovat film na základě celé série, s počátečním prodejem je ale spokojena. „Myslíme si, že je to skvělý začátek, který směřuje k dalším úspěšným týdnům, které nám přinášejí benefit prázdnin,“ dodala.

Sága stará 42 let

Série Star Wars začala už v roce 1977, kdy přišla do Epizoda IV – Nová naděje. V roce 1980 následovalo Impérium vrací a o tři roky později závěr první trilogie Návrat Jediho. Další třídílné pokračování odstartovalo v roce 1999 snímek Epizoda I – Skrytá hrozba, o tři roky později přišly do kin Klony útočí a v roce 2005 Pomsta Sithů.

K poslední trilogii se tvůrci vrátili v roce 2015, poté co společnost Lucasfilm koupil Disney. Scenárista a režisér George Lucas už se ale k sérii odmítl vrátit, považoval ji za uzavřenou. O poslední trilogii se tak musel postarat producent a režisér J.J. Abrams, pod jehož taktovkou se natáčela například série Mission Impossible.

Do ságy patří také několik spin-offů, tedy filmů odvozených od hlavní linie příběhů, Rogue One: Star Wars Story, Solo: Star Wars Story nebo seriál Mandalorian.

Celosvětově už série vydělala v přepočtu 1,5 bilionu korun, z toho více než 214 miliard korun na tržbách z kin.

Dominika Kubištová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme